Името на дизайнер София Борисова е на пиедестал в модата. С таланта си да съчетава материи и цветове в изящни, женствени рокли, тя има уникален и разпознаваем стил, отличаващ се със зашеметяващи силуети, драматични шлейфове, фини детайли и много ръчна работа, винаги докоснат от щипка романтика. В колекциите й от булчински и официални рокли на особена почит са дантелите, които избира от ателие за Висша мода в Италия. Създава своята марка почти преди 30 години, а днес Модна къща Romantika Fashion е известна не само у нас, но и в чужбина. София Борисова е трикратен носител на приза “Златна игла”, на престижните  награди “Жена на годината”, “Жена на десетилетието”, “Бизнес дама на годината” и др. Сред многобройните й клиенти са известни личности от артистичните и бизнес среди, за които създава специални тоалети. Със София се познаваме от първите й стъпки в модата и тя не спира с вдъхновение и енергия да изкачва нови върхове. Отскоро в екипа на Модната къща работи и дъщеря й Доротея Борисов, която се дипломира като дизайнер в най-престижната академия за мода в Милано. С новаторски поглед и свой почерк създава модерни абитуриентски колекции.

Текст: Виолета Цачева, сн.: архив Romantika Fashion

– Как работят майка и дъщеря в тандем?

– С.Б.: Аз съм много критична, дисциплинирана и безкомпромисна в работата си и може би искам Доли да е мен, затова постоянно давам задачи и съвети. Но тя има нейно виждане неин начин на работа, иновативна е – ново поколение.

– Д.Б.:  Моята майка е изключително взискателна и е голям перфекционист, така че е трудно да задоволиш всичките й очаквания, но като цяло работим добре в тандем и сме си най-добри приятелки.

– Доротея, ти си израснала в ателието на Romantika Fashion сред платове, кройки, проби, клиенти… Когато замина да учиш мода в Милано, какви очаквания имаше и какво ново научи?

– Заминах с очакванията, че ще знам много от нещата там, но останах изненадана колко много научих! Неща, свързани с кроенето и изработката на различните видове облекла. Усъвършенствах и компютърните програми за рисуване и обработка.

– София, а ти как се почувства, когато разбра, че детето ти иска да учи мода и какъв съвет даде?

– Хем ми се искаше, хем не, защото професията дизайнер не е лесна. Ти си свързан плътно с екип, работно място, всеки ден и час си там, ако искаш да си най-добрия.

Оставяш другите важни неща малко на втори план и ако семейството не те подкрепя на 100%, няма как да стане. Но си давам сметка и често се питам заслужаваше ли си? И си казвам – да, заслужава си.

Съвет? Казах на дъщеря ми, че това е Италия, учи се много, практиката е важна, постоянството е много важно. Тя стана самостоятелна, израсна. Независимо колко трудно й е било в началото, успя да завърши отлично и въпреки предложението от известна  марка в  Милано, реши да се върне и да станем един екип. И слава Богу, защото това стана февруари, когато започна Ковид  пандемията.

– Как обикновено минава един работен ден при вас?

– Д.Б.: Първо пием заедно кафето си, докато разглеждаме социалните ни медии и коментираме постовете и задачите за деня. След това слизаме в ателието и наблюдаваме работния процес, проверяваме поръчките, които трябва да бъдат изработени за седмицата. Следобед обикновено провеждаме срещите си с клиенти и партньори и така до 19 часа, когато е време да се прибираме вкъщи.

– Имате ли любима материя и защо именно тя?

– С.Б.: Винаги се шегувам, че един ден, когато умра, искам да отида в Рая на дантелите. Материите са най-голямото ми вдъхновение.

– Д.Б.: Обичам естествените материи и коприната ми е любима!

– Къде откривате вдъхновение днес ?

– С.Б.: Дамите и техните форми ме вдъхновяват да направя точната рокля за тях. Роклята, която да ги представи и изрази индивидуалността им. Материите и природата, световните подиуми и звезди, също са вдъхновение.

– Д.Б.: Моята муза в работата и живота е моята майка! Тя всеки ден ме вдъхновява и ме кара да бъда по-добра, да полагам повече усилия и да вярвам в себе си. Скъпите и качествени платове и дантели са моето второ, голямо вдъхновение!

– Във фокуса сега са абитуриентските колекции. С какво се отличават вашите рокли, какви са акцентите, цветовете?

– С.Б.: С много блясък, модерен дизайн, луксозни материи. Моят стил в комбинация с идеите на Доли са в пълна хармония. Хубаво е да знаеш какво харесват абитуриентките и младите момичета като нея.

– Д.Б.: Колекциите Hollywood и Sparkle, които са мое дело, се отличават със своя блясък, секси визия и стил. Нещо различно, свежо и неповторимо за всички абитуриентки!  Акцент са голите гърбове, нашитите дантели и ръчно направените детайли. Нюд цветовете и черното определено са фаворит.

– А какво е актуално в новата булчинската колекция на Romantika?

–  С.Б.: Тя се отличава отново с разпознаваемия ни стил. Показваме чрез роклите си класа, премерен сексапил, модерен дизайн и уникални платове. Най-вече създаваме уникат за всяко момиче. Рокля, която да покаже нея и да разкаже за нея. Няма по-красива рокля от тази, която дизайнера е създал персонално. Визията на булката е допълнена с воал, диадема или цвете.

 

– София, коя е твоята формула за успех през всичките тези години?

– Хобито ми е работа и работата ми е хоби. Това се случва с любов, постоянство и усещане.