Под прицел – Христо Чучев

Текст: Виолета Цачева, снимки: архив HG Hristo Chuchev Design

Сред нашумелите имена в българската мода, днес все по-често се говори за дизайнера Христо Чучев. Модните критици дори го сравняват с величия като Ели Сааб и Зухаир Мурад. Посветил творчеството си на сватбените и официални рокли, той им се отдава с цялата си любов и сърце вече почти 10 години. Изпълнени с прецизен почерк, моделите му се отличават с изваян силует, следващ женските извивки. Изработени са от изискани материи, с много ръчна работа по тях.
Христо Чучев обожава дантелата, която предизвиква творческата му фантазия и е главният герой в повечето негови тоалети. В последната колекция „Силует“, от нея сътворява елегантни рокли, достойни за червения килим. В бутика „HC Hristo Chuchev Design“ в Асеновград, ви очакват авторските му решения, както и колекции с подбрани рокли на любими марки от семейството на Pronovias Fashion Group.

– Христо, сякаш името ти излезе от сянка и това лято устремено тръгна напред! Колекцията ти „Силует“ бе шумно аплодирана на модната сцена! Как се случи магията?
– Дошъл е моментът! Дебютът на колекцията „Силует”, бе в средата на месец май в пресклуба на БТА. Тя включва 24 бутикови сватбени рокли – уникати, като акцент при моделите е дантелата, използвана в симетрични издължени мотиви и фигури, за да се получи желания от мен ефект. Направих и специална демонстрация на ръчната работа с дантели, защото това е много характерно за творчеството ми. Имаше голям интерес и добър отзвук. Последваха и ревюта в София и Варна.

– Вдъхновението ти за колекцията?
– „Силует“ е вдъхновена от красотата на женската фигура и всеки модел подчертава женствеността. Цялата колекция излъчва аристократизъм и хармония. За изработката на роклите използвам дантела от най-висок клас – италианска, английска, френска кордоне дантела, както и израелски и ливански дантели с ефектни симетрични орнаменти. Също така френски тюл в телесен цвят, коприна, креп жоржет, шифон, сатен и др.

– Твоите булчински рокли не са бели, а винаги в цвят! Защо?
– Предпочитам по-меките, топли и нежни нюанси  като слонова кост, шампанско, екрю… Традиционното бяло наистина липсва в работата ми и залагам на модерния прочит на класиката, което в никакъв случай не е по-малко романтично.

– Какъв е акцентът при моделите?
– Дължините на роклите са до земята, като обемите са ефирни и олекотени. При кройките акценти са дълбоко изрязаните гърбове, отворените и елегантно оформени деколтета, дългите ръкави с инкрустации на дантели и камъни по тях. При част от роклите стилните шлейфове са елегантен завършек. Има и модели с препратка към римския стил. Украсата върху роклите е богата и красива – изцяло ръчна работа. Присъстват  фини кристали, камъни Swarovski, перли, пайети, щраусови пера тип „марабу”, мъниста, сатенени копчета,  апликации от 3D цветя и др. Допълнение и едновременно акцент в част от моделите са красивите воали, като залагам предимно на испанския тип, който няма прехвърляне отпред и забулване, а пада елегантно по гърба на роклята.

– Подготвяш ли изненади за сезон Есен-Зима?
– Няма да издавам тайни. Но специално за читателите на сп. БУЛКА, ще споделя, че в момента усилено работя по новата сватбена Haute Couture колекция за 2017-та, която ще има официален дебют през есента в рамките на Sofia Fashion Week. Тя отново включва 24 бутикови модела, изцяло ръчно изработени. Роклите са с визии, които изпращат послания към сърцата на бъдещи булки, държащи на елегантността и своята уникалност в сватбения ден.