Текст: Виолета Цачева, снимки: Daria Lorman Photography

Луксозният моден бранд Myoo впечатлява и покорява сърцата на все повече почитатели по света. Създаден през 2016 г. в Берлин от Валентина и Йоана Дочеви – майка и дъщеря, тандемът с Haute Couture почерк твори вечерни и сватбени дамски рокли, както и тоалети за деца (момичета от 0 до 12 години). Моделите са уникати и всеки е със собствен щрих. Изработват се в ателиетата на марката в Германия и България, а роклите се предлагат и онлайн. Последната колекция „Delicate“ направи своя дебют миналия сезон в рамките на Paris Fashion Week. Любопитни да научим повече за Myoo Couture, екипът ни открива Йоана Дочева в Берлин, за да ни потопи в света на модните си вдъхновения.

– Как се роди Муоо?

– Да се занимавам конкретно с мода, не е било част от мечтите ми. През 2001 г. завърших художествената гимназия в Пловдив специалност графика, а в последствие и графичен дизайн в Берлин – там, където живея в момента. Изминаха доста години, в които не можех да открия себе си. По-точно да правя това, което искам, което истински ме зарежда, вдъхновява, не ме натоварва и не е с фиксирано работно време. Не съм изучавала мода, но съм израснала в ателието на майка ми. Не знам дали е ген, но при майка ми определено е любов и призвание към модата. Явно нещата в един момент от живота ми са се пресекли и желанието да правя дрехи, се породи седмици след раждането на втората ми дъщеря. Това беше и вдъхновение за нов старт. Така, заедно с подкрепата на най-добрия ми приятел, сътрудник и дясна ръка – майка ми, се роди идеята за Myoo Couture. Затова обичаме да казваме, че щастието за нас е на върха на иглата.

– С какво се отличава стилът на марката?

– Като художник-дизайнер държа на уникалността. Всеки изработен модел в нашето ателие е като рисуване на картина, с тази разлика, че при роклите винаги започвам от детайла. Именно той ми помага да развия цялата идея, да придам характер на дрехата и оставя красиво послание. Това е най-голямото ми вдъхновение, което всъщност е и душата на ателието. Нашата концепция се базира основно на ръчна изработка – бродиране на елементи и детайли, без да се използват готови елементи. Материите и материалите са подбират много индивидуално, цветовете са от тревисто зелено до телесно, а бродериите се изработват от бродирачи от цял свят.

– Последната Ви колекция носи името „Delicate“, което само по себе си е послание. От какво е вдъхновена?

– „Delicate“ е една феерична приказка от цветя, с чувство за въздушност и лекота. Името разказва за деликатност и стил. Колекцията е лимитирана линия от 6 рокли. За направата им бе необходима една година, като всяка рокля се изработваше за 2 месеца. Използвани са нежни нюанси – цвят пудра и лавандула. Като цяло всеки един модел е декориран с ръчни флорално избродирани елементи, обогатени с висококачествени перли и камъни. В моделите са използвани и ръчно пришити около 10 000 малки пайети, 1500 перли и 2000 камъни Swarovski. Включени са и копринени цветя, които са предварително изрисувани и обшити с хиляди пайети.

– Представихте я за първи път в Седмицата на модата в Париж. Как бе приета?

– Бляскаво. Колекцията бе презентирана през есента на Paris Fashion Week в хотел InterContinental Le Grand Paris пред огромна публика. Сред гостите бяха модни блогъри и редактори на списания от цял свят. Да се покори парижкия моден подиум е една вече реализирана наша мечта. В такива моменти винаги трябва да си напомняме известната фраза, че няма невъзможни неща. Просто се изисква упоритост, постоянство, безкомпромисност и страшно много труд. Това е и посланието ми към всички, които искат да отстояват и да бъдат себе си.