„Изкуство в бара“ – концептуалният проект на Monochrome Hub Gallery-Valencia и Eddie Sicoy Bar представя фотографската експозиция на Ивайло Станев–Àlvarez – „Face2Face”. Изложбата, която ще бъде открита на 20 май 2024 г. и ще продължи до 30 юни т.г., включва 30 специално селектирани и не представяни пред публика монохромни портрети на 3 поколения любими български актьори, заснети в периода 2004 – 2019 г.

В експозицията може да видите: Васил Михайлов, Йосиф Сърчаджиев, Татяна Лолова, Джоко Росич, Цветана Манева, Мария Сапунджиева, Христо Шопов, Христо Мутафчиев, Михаил Мутафов, Владислав Карамфилов-Въргала, Асен Блатечки, Башар Рахал, Лилия Маравиля, Кирил Ефремов, Ана Пападопулу, Ирини Жамбонас, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Деян Донков, Калин Врачански, Мариан Вълев, Захари Бахаров, Ирмена Чичикова, Велислав Павлов, Александър Сано, Александра Сърчаджиева, Дарин Ангелов, Радина Кърджилова, Весела Бабинова и Луиза Григорова.

Да уловиш актьорската енергия на снимка не е за всеки – онзи, говорещият и пулсиращ статичен кадър, не изисква да си просто добър фотограф с добра техника, а задължава безпрекословното доверие на обекта, да го наречем модел, и немаскираното му желание да се покаже – със или без маска – пред именно този обектив.

В случая имаме точно тази синергия между артисти и артист – от една страна са любими на поколения българи лица, а от друга – Ивайло Станев–Álvarez, лице в лице и душа в душа с всички тях. Затова и експозицията се нарича “Face2Face” (“Soul2Soul” звучи също толкова адекватно, ама е заето от оная осемдесеттарска R&B банда, язък).

30 от най-вдъхновяващите и безобразно талантливи българи, заснети на снимачни площадки, на театрални сцени и в „откраднати“ моменти от медийни фотосесии. 30 кадъра, които никога не са били отпечатвани, тиражирани или рекламирани, а са грижливо пазени в хард дискове с тапицерия от злато до точния момент, в който да се зърнат и от публиката, и от „моделите“.

Това е „Face2Face” – това е обратното на просто „изложба“.

За Ивайло Станев-Álvarez
Ивайло Станев-Álvarez е фотограф, базиран във Валенсия, Испания, роден в България през 1976 година. Той открива страстта си към фотографията на 15 години. Неговото детство преминава в България, но с отварянето на границите, професията го отвежда в различни части на света – Европа, Азия, Латинска Америка и Африка, където заснема множество комерсиални и документални проекти.

В началото на своята кариера работи главно в областта на модната и рекламна фотография. Въпреки промените и търсенията през годините, запазва своя чист и непретенциозен стил на работа. В неговите арт произведения образът на човека винаги е представен под една или друга форма.

Името му става разпознаваемо с неговата работа за някои от известните печатни марки с повече от 150 корици по целия свят – Esquire, Playboy, Maxim, FHM, Harper’s Bazaar, Elegance, OK! Magazine, Dali Magazine, Go guide. Работил е в телевизионната и филмовата индустрия, но любовта му към фотографията надделява.

През 2017 година Magnum photo и the Printspace го избират за един от финалистите на Magnum swap sho -, конкурс, вдъхновен от Мартин Пар и Дейвид Хърн. През 2018 година Ивайло Станев-Álvare е един от авторите, удостоени с наградата Olympus Masters Europe с изложби в Прага, Лондон и Ню Йорк.

В началото на 2018 година той открива галерия MONOCHROME Hub VLC., където експонира и продава оригинална авторска фотография в лимитирани серии, представяща неговите фотографски търсения и проекти, както и иконични снимки, направени за печатните медии, с които е работил.

Ивайло Станев-Álvarez има 11 индивидуални изложби и 25 участия в общи изложби и проекти. През годините работи с множество галерии и фото салони, печели редица фотографски награди и отличия. Негови произведения се притежават от голям брой колекционери и частни институции по света.