HyperFocal: 0

Най-емблематичният парфюм в света празнува 100-ия си рожден ден. N ° 5 е много повече от аромат. Създаден през 1921 г. от Габриел Шанел и френския парфюмерист Ърнест Бо, достига статут на културен феномен, прониквайки във филми, телевизия, поп арт и музеи. Носен е от най-големите звезди на Холивуд – от Мерилин Монро до посланика му днес Марион Котияр. Коко Шанел е първият дизайнер, пуснал парфюм под свое име. Намерението й е било да освободи женствеността от обонятелните ограничения и да утвърди нов стил. През тази епоха ароматите, които се предлагали на пазара ограничавали жените до ухание на цвете – момина сълза, теменужка или жасмин. Нарушавайки традициите на своето време, абстрактната ароматна пътека N°5 е отражение на личността на Габриел Шанел. С N°5, Ърнест Бо е проектирал авангардна композиция, съчетавайки най-добрите естествени съставки със синтетични молекули – алдехиди, в безпрецедентни пропорции, за да издигнат нотките му. N°5 е несравним с други аромати и не отговаря на никакви правила – с радикалния си характер прави истинска революция.

Наследници на тайната формула

Тримата парфюмеристи, които наследяват Ърнест Бо имат задължението  да защитават емблематичния аромат на Къщата. Подобно на факел, тайната формула N°5  е предадена на Анри Робърт, Жак Полж и днес – на Оливие Полж. „Запазването на N°5 изисква моето постоянно внимание“, споделя Оливие Полж, парфюмерист на CHANEL от 2015 г. Той има отговорност да наблюдава източниците на суровини, които влизат в емблематичния аромат и да гарантира, че качеството им се поддържа. От реколтата до методите на екстракция, следи всяка стъпка в процеса на производство.

 

 

5 интерпретации N°5

Като безкраен източник на вдъхновение, парфюмеристите на Къщата изваждат на светло по един от многобройните аспекти на N°5 чрез 5 различни интерпретации.

Най-ценната от тях, естествено е оригиналът – N°5 PARFUM (1921).

Три години по-късно Ърнест Бо създава първата вариация – N°5 EAU DE TOILETTE (1924). Тоалетната вода е по-дървесна от оригинала и се отличава със сухи, живи нюанси на ветивер, които се компенсират от дълбокия аромат на сандалово дърво. Те поддържат флоралния букет от жасмин, роза и иланг-иланг и са подсилени от прословутите уникални алдехиди.

През 1986 г. Жак Полж създава трета интерпретация – N°5 EAU DE PARFUM. Флорално-алдехидният букет в Парфюмната вода е пищен, плътен и богат, а ванилова нотка придава отличителния ориенталски подпис.

През 2008 г. Жак Полж пуска четвърта версия на N°5 EAU PREMIÈRE – ефирна и светеща. За нея използва бели мускуси, както и алдехиди от цитрусови есенции, които обгръщат емблематичния флорален букет от роза, жасмин и иланг-иланг, оживен с докосване на ванилия.

Последната интерпретация е дело на Оливие Полж – N°5 L’EAU (2016). Свежата флорална тоалетна вода се отваря с цитрусов акорд – лимон, мандарина и портокал, който алдехидите издигат до най-високия си потенциал. Роза и жасмин се сливат с нова, фракционирана нотка на иланг-иланг. N ° 5 L’EAU е може би вариацията, която се различава най-много от останалите. Бележките, използвани от Оливие Полж, обаче са едни и същи. Това илюстрира идеята, че в парфюмерията всичко е въпрос на пропорция, точно както всяка мелодия, създавана някога, е формирана само от 12 музикални ноти.

HyperFocal: 0