Текст: Вера Грозева

В творчеството той е трудно обхватен. Работи в жанровете на живописта, акварела, графиката, създател е на първото българско комиксово списание от близкото минало „Дъга“, пише и издава сборници с разкази и романи. И все пак, основното в работата му е изобразителното изкуство, монументалната живопис. Чрез нея авторът споделя своите възгледи за античността, природата, хората и животинския вид, настоящето и всемира по един своеобразен, неповторим способ.

В картините си преплита елементи от древните митове и легенди със съвремието и космическите, лични представи. Така Христо Кърджилов ни кара да се замислим за глобалните проблеми, за морала и ценностите в човешкия живот.

Монументалните му платна са многопластови, наситени с екзотика и мистицизъм. В композиционно отношение са прецизни, великолепно построени. Явно художникът дълго и сериозно е обмислял какво иска да каже и как най-лаконично, с пестелив изказ да представи идеята. Изразните средства, подчинени на сюжета, са завоалирани геометрични фигури, реални или митични животни. Боите са пастелно приглушени в охра, кафяво, тюркоазено, маслено зелено. Тези цветове провокират въздействието на картините, засилват усещането за приказното и вълшебното, внушават някаква магия, чудотворна сила, която витае осезателно около тях.

Съзерцавайки неговите произведения, зрителят има усещането, че „чете“ живописта. Сякаш творбите са издание от сборник с разкази или новели и при всяко следващо съприкосновение с дадена картина, той има усещането, че отгръща нова непрочетена страница от книгата, за да се наслади отново на рисуваното слово.

Христо Кърджилов притежава богата енциклопедична култура, сериозни познания в древните легенди и развитието на човешката цивилизация, намерили своя живописен прочит в творчеството му.  Авторът е носител на редица наши и международни награди, излага свои работи в престижни галерии в страната и чужбина. Ценителите на изобразителното изкуство проявяват не само интерес към картините му, но много от тях имат негови платна в колекциите си.