„Тайната градина“ е съвместната изложба живопис на Ева Димитрова и Венелин Фотев, която може да разгледате от 06.06 до 26.06.2024 г. в столичната галерия „Теа Алба“. Двамата изключително оригинални и надарени художници, са заедно в изкуството и живота. Те са творчески и емоционално свързани в Монументалното изкуство, което творят заедно.

Духовният заряд, който споделят, задълбочените им познания, стремежът им към модерност на изказа в традициите на византийското изкуство и Ренесанса, ги водят към създаване на собствен почерк в стенописта и витража. Покоряващи със своите хуманизъм, дълбочина, тържественост и извисеност са образите и сцените с разказ за божественото, в църквите и манастирите, стенописвани от Ева и Венелин. Пиршество от цвят, светлина и позлата издигат зрителя към небето, даряват го с вяра и надежда. Витражите дават нов живот на всяко място, за което са създадени, като цветен фойерверк от прекрасни, ярки цветове или бяла матова дантела – абстрактни или реалистични. Кавалетната живопис е място за творческо усамотение и индивидуалност на всеки от тях. „Тайната градина“ е дълбоко съкровен разказ за чувствата, вълненията, личните преживявания и пътуването към себе си и другия.
Изследовател на духовните измерения на пространството – вътре и извън, Венелин Фотев създава прекрасната Тайна градина за своята спътница. Там, където човек може да забрави за хаотичния, противоречив или направо токсичен свят и да се върне към изначалното блаженство, хармонията и любовта към прекрасното.
Художникът създава Тайната градина като лабиринт, по чийто път можем да поемем, преминавайки „отвъд“. Всяко цвете, дърво и птица в тайната градина са извор на безкрайно вдъхновение и стремеж към съвършенство. Има широко отворени споделени пространства или само открехнати към любими места за пътуване към себе си, красиви павилиони за съзерцание и духовно странстване. Виртуозна игра на светлини и сенки зад тайната портичка, шеметен дъх на рози и нарове, песен на птици, малки езерца, озарени от тайнствени отражения.
Тайната градина е градина, в която душата разцъфва като лотос. Където значение има само настоящият миг, защото времето е спряло.За да се съизмериш с божественото и вечното, за да си позволиш да бъдеш щастлив заради другия и заради изкуството, на което си се посветил, да намериш силата да промениш живота си или да устоиш. Градината е огледало на душата на създателя си, израз на копнежа му за свобода, творческо съзидание, посвещение, споделеност.
Приела Тайната градина със сърцето си, Ева Димитрова я населява с галерия от фантазни символни образи на жената в различни нейни духовни състояния. Изключителната творческа сила и оригиналност в живописта на Ева се изразява в богатството на идеи и стилове, които комбинира с лекота – от Ренесанс до Сецесион, в приложените техники – релефи, позлата,орнаментика, украси и във вродения финес, с който изгражда образите си. Между нежната бяла невинност на девойката, увенчана с нарциси или побрала в ръка малка птица, весталката с музикален инструмент в ръка, която нашепва мелодията на живота и безупречната строга красота и кралско спокойствие на сецесионовата дама в градината с лотоси, откриваме вълнуващ свят в прослава на любовта, духовната извисеност, отдадеността, красотата, майчинството, ангелската нежност, който напълно се разгръща и осъществява в Тайната градина. Градацията от духовни състояния, повтаря сезоните на израстване, разцъфване, избуяване и покой в природата. Градината предразполага към уединение, размисъл или пътуване с Лодката на съдбата, а съвършената красота на образите засиява сред капки светлина, под нежните гранки на дърветата, в очакване на срещата с любимия.
Текст: Албена Айладънова, галерист