Всяка жена мечтае да се види облечена в булчинска рокля. Сватбата е онзи специален и запомнящ се момент в живота, когато всичко се върти около булката. Макар и да живеем в условия на глобална пандемия, когато забраните, ограниченията и мерките за безопасност съпътстват живота ни, то все пак,  нищо не бива да помрачава този ден и на него булката трябва да се чувства, като истинска принцеса. Когато дойде момента обаче, възниква големия въпрос..

Как да избера моята булчинска рокля?

Брилянтин, като единствен представител за Източна България на световния лидер на булчинските рокли – White one & St. Patrick PRONOVIASБарселона, ще се опита да ви даде препоръки и насоки на тази тема.

С какво трябва се съобразим при избора на булчинската рокля?

1 Локация и сезон на сватбата

Много е важно да подчините вашата визия на мястото, където ще се проведе сватбата, сезона, както и това дали тя е дневна или вечерна. Обичайно най-много сватби се правят през топлите месеци и тенденцията тази година е повечето да бъдат на открито, предвид спокойствито и безопасността на присъстващите и ако сте избрали непринудената сватбена церемония, без официалности, в тесен семеен кръг с приятели, то роклята ви също трябва да бъде съобразена с това.

Подходящ е семплият модел в изчистена линия, както и една неангажираност относно дължината и цвета. При планиран църковен ритуал е неoбходимо да се избегнат много късите и разголени рокли, които не са подходящи за храма. Има прекрасни модели 2-в-1, с които за венчанието може да се съобразите с канона, а за веселата част от тържеството със секси, закачлива визия. При класическата сватба, било то морска, градинска, около басейн или изцяло в ресторант, то изборът ви може да бъде неограничен относно материи и силуети – “А линия”, “Русалка” или “Принцеса”.

В булчинската мода няма динамика, както в ежедневната. Все пак ако се омъжвате през зимен месец, не мислете, че модел с дълъг ръкав е по-подходящо решение. В случай, че рокля с корсет ви допада повече, не се колебайте да се спрете на нея. Най-важното е вие да сте прекрасна в собствените ви очи, а Брилянтин ще ви предложат варианти, с които да се придвижвате между ритуалната зала и ресторанта, за да не ви е студено.

 

2. Определете бюджет

Много важно е да си определите сумата, която имате възможност да похарчите за булчинска рокля. Тук не винаги нещата съвпадат с предвиденото, защото в Брилянтин може да си закупите изящна рокля много под определения бюджет, както и да се влюбите в такава, която го надвишава, но в такива случаи неслучайно е казано, макар и в закачлива форма, че в сватбения ден булката не трябва да прави компромис с две неща – роклята и младоженеца. В Брилянтин ще откриете рокли в широк ценови диапазон, в зависимост от материите и сложността на изработка, а като бонус получавате някои аксесоари напълно безплатно.

 

3. Започнете търсенето отрано

Световната тенденция сочи, че това трябва да стане 6 месеца преди плануваната сватба. Време, през което свободно можете да се концентрирате върху избора на силует и модел, а ако се наложи и поръчка от Испания, то времето ще бъде достатъчно за това. За да се моделира роклята изцяло според фигурата, има нужда от корекции, които обикновено започват месец и половина преди сватбата. Разбира се, може и да сте от щастливките, които веднага откриват роклята – мечта, не се налагат корекции и я има в наличност. Но, не разчитайте изцяло на това. В сватбените списания, Интернет, както и опита и знанията на ваши приятелки са източниците, които ще ви дадат стартов ориентир. Добре е да бъдете информирани преди търсенето. Така ще сте наясно с актуалните модни тенденции, а относно силуета, това може да разберете единствено като пробвате рокли, защото не винаги харесаното от снимката се препокрива с реалността от видяното. Не е лесен избора на булчинска рокля и точно затова е нужно време.

4. Избор на булчински салони

Добре е да си набележите салоните, които искате да посетите. За целта е нужно да си запазите час за проба. В Брилянтин се отделят 2 часа, а според ситуацията и повече, което ви гарантира, че в просторна, спокойна и уютна обстановка ще направите подбора на моделите, които желаете да пробвате. Всяка рокля се обработва с текстилен дезифектант с парогенератор, за да бъде снижен риска и притеснението на булката по време на проба. Погрешно е да си мислите, че за по-малко от час ще направите правилния избор, защото там ще откриете богатство от модели, които ще искате да пробвате. Няма лимит относно броя рокли, които желаете да изпробвате, както и самите проби не се заплащат, но когато се пробват повече от 6-7 рокли настъпва леко объркване, относно кой модел, как е стоял. Доверете се на сватбения консултант, защото той ще изрази професионално мнение и в никакъв случай няма да ви подведе. За Брилянтин е най-важно булката да остане възхитена не само от роклята, но и от отношението и професионализма на екипа. За да сте по-уверена в своя избор е добре да вземете с вас близки, с които също да коментирате моделите. Най-добрият вариант е те да са не повече от двама – приятелка и майка. Когато са повече, в старанието си да помогнат те често изразяват много различни мнения и това води до раздвояване, объркване и нерешителност от страна на булката.

5. Избор на рокля

Той трябва да е съобразен с фигурата ви. Роклята трябва да е избрана така, че да прикрива някои несъвършенства на тялото и да подчертава предимствата му. Например, ако имате хубав бюст – акцентирайте на него. Изберете модел, който да го подчертае деликатно.

Ако ханшът ви е по-големичък, в никакъв случай не избирайте рокля в прав силует, например „Русалка“, която е силно моделирана по тялото и плътно очертава фигурата. Подходящи са роклите с А-линия, но може да бъде и в стил „Принцеса“. Спирайки се на модел, чиято долна част е симетрично разкроена надолу, то това дава и една лекота и свобода на движенията. Така баланса на фигурата ви ще се уравновеси и цялостната визия ще е перфектна. А и този вид рокли са много красиви и романтични.

Ако сте с по-нисък ръст и не сте с високи обувки, прекалено обемната

пола на роклята би ви скъсила още повече.

 

Имайте предвид, че бялото оптически разширява и скъсява фигурата. За целта може да бъдете с високи елегантни обувки по време на церемонията, а в ресторанта да си подсигурите вариант “В”, с по- ниски и удобни, за да се чувствате комфортно през цялото време на веселието.
Ако сте висока, то имате предимството да отпадне необходимостта от обувки на токчета, които създават дискомфорт и да се чувствате удобно с по-ниски.
Когато раменете ви са по-широки и това ви притеснява в никакъв случай не избирайте булчинската рокля с тънки презрамки. Понякога по-широките рамене са предимство при модели с А-линия и „Принцеса“, защото там се акцентира върху талията и чисто оптично тя се умалява осезаемо. Вижте се облечена в различни стилове.
Добре е да започнете подготовката за сватбата от рано, а именно с избора и поръчката на булчинската рокля. Всичко останало – бижута, аксесоари, прическа, грим и т. н. впослествие е подчинено на нея.

След като сте съобразили вече силуета на роклята според фигурата ви, идва ред на детайлите на самия модел: деколте, гръб, ръкав, декорация – цветя, бродерии, кристали, пайети и т.н.
Ако предварително сте решила, че косата ви ще е вдигната, може да изберете модел с акцент на гърба, което ще подчертае красотата му. Когато искате да бъдете с пусната коса, то най-добре ще е роклята да е с изчистен или гол гръб.

 

 

Изборът на модел трябва да се съобрази и с това какво бижу искате да сложите. Ако ще носите в деня на сватбата атрактивно, голямо колие, деколтето на роклята трябва да е съобразено с това, но ако присъства ефектен кристален колан, то такова бижу би било неуместно да се сложи, защото пренасища роклята откъм аксесоари. В такъв случай са достатъчни едни нежни обици, които приятно кореспондират с колана на роклята. Идеята е булката да бъде стилна, нежна и ефирна в своя ден, а не претрупана с аксесоари.

Обикновено булчинските рокли на PRONOVIAS се изработват от различни материи – нежни тюлове с ръчно апликирани най-малко три вида красиви френски дантели, в каскадна или строго симетрична кофигурация, дантелен фестон, който дава своебразен завършек на роклята, но може и да е без, органза, шифон, тафта, дантела, коприна Микадо и кралски сатен. Снежно белият цвят не е модно решение при вашия избор. В Брилянтин моделите са предимно в цвят off white и nude, но се правят поръчки и за opt white. В зависимост от цветните предпочитания на булката, то те могат да се допълнят като акценти на коланчето или цвета на обувките, които хармонират с тематиката на сватбата или с детайл от облеклото на младоженеца.

Воалите са в къс, среден и дълъг вариант. Могат да бъдат обточени с дантела или без, както и многопластови в зависимост от предпочитанията и прическата. Много е важно да се знае, че първо е изборът на роклята и след това идва ред на аксесоарите, защото те допълват изящността на визията.

Още на първата проба сложете бельото (сутиена), с което ще носите роклята. Ако все още не сте избрали конкретния сутиен, сложете някакъв близък по вид. Важно е за деколтето на роклята, за вталяването и изобщо за техническите подробности, с които роклята ви ще изглежда перфектно. Може и да не сложите сутиен,защото роклите на PRONOVIAS са с вградени чашки и корсети, които много добре прибират силуета и оформят бюста. Много бъдещи булки имат опасенията, че това няма да е естетично и ще им създава дискомфорт, но в Брилянтин ще се убедите, че това не е така.

Обиколете набелязаните булчински салони и не се стеснявайте да питате. Това е вашият ден. Вие ще сте звездата и целият свят трябва да се върти около вас на този ден, така че булчинската ви рокля трябва да е онази, специалната, за която винаги сте мечтали…

Прекрасните модели, използвани в статията са от колекции White One &St Patrick на PRONOVIAS – Барселона, световен лидер и моден диктатор в булчинските рокли, чийто единствен представител в  Източна България е „Брилянтин“ – едно чудесно попадение в избора на мечтаната  прелестна  рокля за  вашия сватбен ден. Може да ги посетите в град Бургас, к-с „Лазур” бл.103, партер – https://briliantin-agency.com/portfolio/rokli/