Текст: Виолета Цачева, сн. Жоро Колев и личен архив

За първи път видях Стивън Ачикор на рождения си ден, преди година. Пееше в заведението, където празнувахме с приятели и всички се пренесохме от масата на дансинга, а настроението после дълго ни държа. Срещах го още няколко пъти, което за мен беше знак за весел купон. Вече се знаехме с него и завладяна от музикалния му талант, при поредното виждане се заговорихме.

Стивън е роден в Делта Стейт, Нигерия и е най-малкото дете в семейството – има още 9 братя и сестри. Баща му е корабен инжeнер, а майка му управлява собствен ресторант. Всички във фамилията са музикални,  но най-вече Стивън, който едва 13-годишен става солист на Госпел хора в Бенин. Заради съветите на своя баща, който държи на образованието, завършва „Информатика“, а през 2015 г. пристига у нас, продължавайки със следването. И тъй като музиката е в сърцето му, решава да се яви на кастингите за X-Factor 2016, където достига до четвърт финалите. Представянето му на “лайв” концертите оставя много силна следа с изпълненията на  “Endless love” и “ Облаче ле бяло” и за много от зрителите, той е истинският победител в този сезон.
Подписва договор с Вирджиния Рекърдс, записва дует с Невена Пейкова – също участник в предишно издание на формата, а песента им “Да избягаме” влиза в топ 5 за най-слушаните български песни за 2016. После Стивън решава да започне самостоятелна кариера и реализира проекта „Shaking it up“ с Фабрицио Паризи, като два пъти е номиниран за най-добър R&B певец за 2016 и 2017 г. от българските 359 Хип Хоп награди. Тази  година записва и продуцира песента „Да обичам“, която изпълнява на български език и с нея печели наградата за най-добра песен в категорията денс музика на БГ Мюзик Фестивала в Сандански. Пее в стил R&B, соул, поп и естествено госпел, защото е закърмен с него. Има все повече и повече фенове, а освен изявите му на музикалната сцена и по клубове, Стивън е много търсен певец и за сватбени тържества.

– Как се чувстваш в България?

– Харесвам страната ви и се чувствам повече от добре тук. България има невероятна природа, хилядолетна история и уникален фолклор, които оставят чужденците без думи.

– Как се роди авторската ти песен „Да обичам“?

– „Да обичам“ е голямо предизвикателство в музикалната ми кариера. Жанрът на песента е различен от соул и R&B музиката, която изпълнявам, а и за първи път се осмелих да пея изцяло на български език, който изучавам усилено. Посланието на песента е да се борим за любовта и да полагаме взаимни усилия, за да я запазим. В днешното общество искаме всичко  – сега и веднага. При първата трудност в отношенията за повечето хора е по-лесно и удобно да потърсят нов партньор, вместо решение на проблема. Нещо, което би било немислимо за родителите ни, например.

–  А ти какво обичаш?

– Обичам музиката – тя е универсален език, с който успявам да се докосна до сърцата на хората и да направя изживяването им незабравимо. Когато пея, винаги търся обратна връзка с публиката и много често слизам от сцената, за да подаря емоция и внимание на всеки присъстващ. Също така вярвам, че всяка песен трябва да носи послание, което ни извисява и прави по-добри.

– Какви са твоите мечти?

– Мечтая за един по-добър свят, в който хората са по-близо до библейските цености, умеят да си прощават и се обичат повече. Това и пожелавам на младоженците на сватбените тържества, на които пея.