“Никой не го е правил преди. Лайката е позната по целия свят. Всеки я е мирисал в някакъв момент, но това е нещо като сън, като спомен от детството, нещо безкрайно и несъществуващо в аромат. Това цвете е много подценено, но е растение с изключителен олфактен подпис”.

Алберто Морияс

В новата Gucci история, ароматът се превръща в изследовател на силата на спомените –  връща ги от миналото и ги съживява в настоящето, с поглед в бъдещето. Gucci Mémoire d’une Odeur е парфюм, освободен от пол и време, чрез своята индивидуалност. Роден е в ново олфактивно семейство, получено от смесването на минерална мускусна текстура и ароматни нотки от лайка.

Този съвършен еликсир от неочаквани и загадъчни съставки, с подчертано присъствие на римска лайка е по идея на Алесандро Микеле, който си представя точно това цвете в аромат, композиран от майстор парфюмериста Алберто Морияс. Римската лайка е комбинирана с индийски коралов жасмин за повече нежност, с мускус за дълбочина и с благородни дървесни акорди на сандалово дърво, изтънчен кедър и неустоима ванилова нотка за топлота.

Римската лайка расте в покрайнините на Рим в терасовидни градини още от 16-17-ти век. Със своя слънчев и издръжлив цвят има неподражаемо радостен характер, ухаещ на сладък мед и зелена ябълка. Индийският коралов жасмин е ексклузивна за Gucci нотка. Цветовете на звездното цвете излъчват по-мощен аромат през нощта и по-лек и свеж през деня. Наричано кралица на нощта и национална гордост в провинция Бенгал, този вид жасмин има меден нрав и коралово оцветено сърце. Базата на Gucci Mémoire d’une Odeur е мимолетен облак, който се развива върху кожата с ритъма на мускусни и дървесни нотки – кедър и сандалово дърво. Дървесната архитектура на аромата придава интензивност на цялата композиция.

“Всичко идва от това, че съм обсебен от миризмите. Паметта ми е предимно обонятелна. Дълбоко в себе си смятам, че парфюмът е това, което дори и при затворени очи, ни води към точно определен момент в пространството и времето. Когато започнахме да работим върху Gucci Mémoire d’une Odeur, се опитах да си представя спомен за аромат, който не може лесно да бъде идентифициран. Хибриден аромат, който да провокира паметта възможно най-силно.”

                                                                              Алесандро Микеле