По време на снимки за фотосесиите ни в екипа винаги си говорим, и то не на шега, че който краси кориците на сп. Булка, скоро наистина се омъжва. Примерите за това са много, но сега  насочвам поглед към сватбата на Нора Шопова, която бе наше лице преди няколко сезонни броя, а на 14 август т.г. каза „Да“ на своя любим Траян Косев. С нея се срещаме на кафе пред БНТ, където е една от водещите на спортните новини. До сватбата й остава малко повече от месец, но е плътно заета с работа – Европейското първенство по футбол, Олимпиадата в Токио и всичко останало, което съпътства спортното ежедневие. Разбирам, че е успяла да организира всичко за Големия ден с послания и природосъобразна кауза – локация, рокля, изненади за гостите и т.н. … С нетърпение я очаквам да се завърне от сватбеното пътешествие, за да сподели емоциите си като булка. И ето, че отново сме в същото кафе, потънали в безкраен разговор.

Текст: Виолета Цачева, снимки: Даниел Спасов и Юлиян Василев от Shape Style Weddings

– Нора, да започнем от самото начало. От кога се познавате с Траян, кога се роди любовта ви?

– С Траян се запознахме в УНСС, където бяхме колеги в юридическия факултет. Бяхме близки приятели няколко години, докато в един момент връзката ни някак неусетно се превърна в искрена любов.

– Как получи предложението и очакваше ли този момент?
– Цял живот съм очаквала този момент, като всяко момиче. Бях изненадана, въпреки факта, че живеем заедно от 7 години. Дори не подозирах невероятната изненада, която Траян ми беше подготвил. Ще разкажа историята накратко, за да оставя късче от тази емоция и за себе си. На рождения ми ден през 2020-а след цял ден организирани срещи с най-любимите ми хора се оказах на яхта в язовир Искър, където Траян с внимание към всеки детайл ме накара да полетя от щастие.

– Кога започнахте подготовката за сватбата и за какво тържество мечтаехте?
– Подготовката започна само месец след предложението. Заради пандемията много тържества бяха изместени за 2021-ва и трябваше да действаме бързо, за да успеем да организираме събитието по мечтания начин и с помощта на най-добрите в сферата. Така и стана – сватбата ни беше истинска лятна приказка.

– Лесно ли избрахте кумовете?
– Да! Кумът ни – Стефан е като брат на Траян, а кумата – Яница съответно е повече от семейство за мен. Толкова много ги обичаме, че решихме, въпреки че не са семейство, да изберем тях. Като по-малка не знаех за кого ще се омъжа, но още тогава бях сигурна, че Яница ще бъде моя кума някой ден.

– Как протече Големият ден?
– Големият ден протече като по вода. Организаторката на тържеството ми Ели от Elita Weddings & More се погрижи за всеки един аспект от организирането и провеждането на събитието, до най-малкия детайл. Аз бях спокойна и съответно се насладих на най-прекрасния ден в живота ми. Церемонията по сключване на граждански брак и цялото тържество се проведе в Приказната градина (Елин Пелин). Сгушено сред природата кътче, съвсем близо до София, което напълно резонира на нашата душевност и представа за горска, сватбена приказка.

– Имаше ли шаферки?
– Имах една шаферка. Моята първа кръщелница Вяра. Тя е на почти 11. През целия ден беше неотлъчно до мен. Зареждаше ме с благия си поглед и усмивка, с детската си чистота. По време на церемонията осея пътя ми с цветя, държеше роклята и букета ми, когато това бе необходимо, и изглеждаше зашеметяващо в бялата си рокля със зелена панделка.

– А направихте ли си моминско и ергенско парти?
– Да, разбира се. Моето моминско парти беше в Пловдив. Там съм учила в гимназиалните години, там се запознах с кумата ми и много исках да се върна в това любимо мое кътче. Изкарахме си страхотен уикенд по женски, изпълнен с много красиви емоции и моменти.

– Да поговорим за твоята рокля. Как се намерихте?
– Беше любов от пръв поглед, но не с роклята, а с дизайнерката. Срещнах се с Богдана от Atas Concept случайно. Разбрах, че тя създава custom made сетове в две части от страхотни материи, които да живеят и след сватбата. Веднага разбрах, че там заедно ще създадем мечтаната визия за моя сватбен ден. Роклята ми се състои от 2 части – топ с презрамки, които се махат, и сега ще си го нося с други поли и деним. Долната част ще отрежем в миди дължина и така всеки път, когато я сложа, ще трептя от щастливи спомени. Най-важна е устойчивостта и мисълта, с която роклята бе създадена. Дори в най-съкровените си мечти не си я представях толкова съвършена.

– Омъжена от седмици, намираш ли разлика от връзката ви с подпис и преди това?
– Не. Разликата е единствено в това, че на ръката ми има още едно страхотно бижу. Ние с Траян сме семейство от много време. Минали сме през тежки изпитания и житейски уроци, които отдавна ни накараха да почувстваме уюта и семейната сила.

– Смени ли фамилията или прибави към нея тире?
– Смених я. Вече се казвам Нора Атанасова Косева. Странно е. Трудно ми е да свикна, но го исках. Аз съм традиционалист и за мен е важно всички членове на едно семейство да имат една и съща фамилия. Той, аз, дай Боже, и децата ни някой ден. Това не ме прави по-малко Нора Шопова. Просто малка подробност, която е голяма крачка за една млада, семейна жена.

– Разпределяте ли си у вас домашните задължения?
– Може да се каже. Просто си помагаме. Аз, като жената в къщата, върша обичайните задачи. Когато съм по-натоварена в работа, Траян готви, чисти, пазарува. Нямаме никакви проблеми в бита и домакинството.

– Какво обичате да правите заедно?
– Обичаме да ходим в планината заедно, както и да обикаляме света, разбира се. За съжаление се случва все по-рядко. На първо място заради професионалните ни ангажименти, на второ – заради пандемията. Така че все по-често просто си почиваме с чаша пино гриджо на дивана в хола. Но и това има своя чар, най-вече защото сме заедно.

– Ще споделиш ли любима рецепта, която приготвяш?
– Е, как?! Яйца по панагюрски! Специалитетът ми. Полезни, вкусни и се приготвят за 10 минути.
Слагаме канапе от натрошено сирене. Забулваме в касерола 3 яйца по отделно. Във врящата вода предварително сме сложили щипка сол и 1 с.л. оцет. Слагаме запарените яйца в чинията. Запържваме малко масло, брашно и червен пипер, като заливаме всяка порция с по 1 с.л. от сместа. Накрая добавяме малко водичка (от тази, в която яйцата са се забулвали) във всяка чиния, колкото да покрие дънто и да размие запръжката. И ястието е готово!