Здравейте, Казвам се Мария и със съпругът ми Драгомир по случайност избрахме най-щурата година, за да станем официално семейство Николови. След като няколко години си казахме, че ще се оженим, но догодина, един слънчев уикенд през лятото на 2019 си го повторихме отново, но този път не беше на шега. Идеалистичната ни представа да започнем семейният ни живот през новото десетилетие и еуфорията от вълшебството да организираме сами сватбата си се сблъска челно с реалността, а и както знаем 2020 не е това, което сме очаквали. Нашите приключения дадоха повод да създадем „Малък наръчник за оцеляване като Младоженци“.

  1. Изберете вашето място

Когато планирате мечтаната сватба е хубаво да си дадете представа къде ще се чувствате най-комфортно. Вашето място може да е красива бална зала, горска поляна, малък плаж или битов ресторант, но това зависи изцяло от вашата представа къде искате да си кажете най-важното “Да”. Ние бяхме сигурни, че не искаме да сме в затворен ресторант, а държим да сме сред природата в по-неангажираща обстановка. След като установихме, че и двамата искаме едно и също нашето търсене на място из цяла България започна и приключи с успех точно след 3 месеца.

Една от шаферките ми сподели за много приказно място, което е намерила в интернет, след няколко дни се чух със собственичката, с която много си допаднахме и на следващата сутрин вече пътувахме към непознат за нас град с надеждата, че ще е също толкова хубаво колкото на снимките. Сгушено до язовир Сопот, нашето място имаше всичко, което искахме –  красива природа, приказна гледка към водата и най-романтичният залез, който съм виждала. Напук на всички предупреждения за това колко е рисковано да организираш сватба на открито, колко много неща могат да се объркат, сравнението, че да организираш сватба от разстояние е мисия невъзможна и че е по-добре да играеш на сигурно като избереш за сватбата си някой от “утвърдените” софийски ресторанти, ние решихме, че искаме да го направим по-нашият начин и да съберем семействата и приятелите си на място, на което никога не са били.

  1. Доверете се на професионалистите

Ако и вие сте като мен нямате никаква представа как се организира сватба е хубаво да се доверите на препоръките на професионалистите. Все пак това са хора, за които тези неща са рутина и през своята практика са установили най-добрият подход. Винаги може да спечелите много ако се вслушайте в тяхното мнение, но е хубаво да държите на изпълнението на нещата така както вие искате.

  1. Не се стресирайте от това, че сте стресирани.

Да организираш сватба е вълнуващо и същевременно напрягащо, но да организираш сватба по-време на пандемия е невероятен коктейл от емоции, в който е трудно да определим коя е по-силната. В един момент ти се иска да подскачаш от радост, че ще се омъжиш, а в следващият здравният министър пуска заповед, че не може да има сватби с повече от 30 души до второ нареждане. Рецепта за оцеляване, според мен, е в малките неща като да намериш 10 минути за йога, да си позволиш да изпиеш чаша шампанско, да си пуснеш любимата песен и да потанцуваш или просто да поговориш за малко със сестра си или най-добрата си приятелка.

  1. Обградете се позитивни хора

Вашата сватба е повод за голямо вълнение не само за вас, а и за цялото ви семейство, кумове и близки приятели.  Погрижете се около вас да има позитивни хора и знайте, че близките ви винаги с радост ще ви помогнат. Все пак малките недоразумения правят най-забавните истории от една сватба.

5. Разчитайте един на друг

В една връзка всеки има своите умения и е хубаво да разпределяте задачите, за да бъдете по-ефективни . Обсъждайте смело с бъдещият си съпруг всички идеи, които сте събрали, но все пак го пощадете и не му говорете 24/7 за сватбата. От друга страна, вашите близки приятелки едва биха имали нещо против, а и няма да се уморят от вас независимо колко пъти ги питате “Дали това е подходящият син цвят?”. И запомнете, след сватбата не остават снимките или халките,  а остава човекът до нас!