Оригамите – тази елегантна форма на изкуството, може да присъства в декорацията на сватбеното ви тържество, както и в ред детайли. Висящи пеперуди, птици или цветя, бутониери, папионки, сватбени покани, гирлянди, подаръци за гостите във вид на кутийки, лодки, животни и каквото си пожелаете. Има много модели, подходящи за сватба, както и различни решения на оригами хартията, за да съвпада с цвета на вашия специален ден. А, за да реализирате мечтата си, ще ви помогнат в оригами ателие „Сгъни хартийка“.

То отваря врати в центъра на София преди 5 години, а тандемът Борислава и Поли Христови – майка и дъщеря, го превръщат в единственото специализирано място, където може да намерите литература, материали за оригами и много други интересни неща от хартия. Всяка седмица тук се организират и курсове по древното изкуство, подходящи за всяка възраст над 6 години. Прекрасен повод бъдещите булки да го посетят и да се вдъхновят за своята оригами сватба или да организират Моминско парти с уроци по оригами. С творенията на „Сгъни хартийка“, може да зарадвате приятел или да имате декорация за всякакъв повод – от домашно или фирмено парти до изискано сватбено тържество.

Традиционното древно японско изкуство оригами (от японски ори – прегъвам и ками – хартия, означава прегъната хартия), се състои в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без рязане и лепене. Неговите исторически корени идват от Китай – родината на хартията. С хилядолетни традиции в религиозните обреди, това изкуство е било достъпно само за представителите на висшите съсловия – признак за добро възпитание. След Втората световна война оригами достига до Европа и САЩ, където завладява сърцата на почитатели и последователи.

Класическото оригами се сгъва от квадратен лист хартия. Може да бъде съставено от един или повече листове с различни големина, форма, цвят и дебелина в зависимост от желания ефект, както и да представлява фигура от няколко прости прегъвки до стотици сгъвания.

При оригамите няма невъзможни неща. Те са вдъхновение за модата, за велики научни открития – напр. еърбег-а на колите. Самият процес на сгъване на фигурите е много медитативен – действа терапевтично и изисква спокойствие, търпение и добра кординация, тъй като се работи с двете ръце.