Текст: Виолета Цачева, снимки: личен архив и Yatrik

Мечтаех да посетя Индия и ето, че това се случи. Страна със славно минало и богата история, изпълнена с източна мистерия, която ти влиза под кожата като никоя друга! Хората, техните обичаи и култура, съжителството на различни религии, са толкова разнообразни, колкото и завладяващи. Навсякъде посрещнат с  „Намасте“ – поздрав за добре дошли и окичват на врата ти гирлянд от пъстри цветя. Гледките и пейзажите от Север до Юг и от Изток до Запад се менят, както храната, която ти поднасят и облеклото на местните. Всичко оставя ярка следа в съзнанието и нищо чудно, че който веднъж е посетил това магично място, иска да се върне отново и да продължи да го опознава!

Седма по големина в света и втора по население, Индия е всичко за сетивата – цветове, мирис и гледки. Тя дава възможност на пътешественика да изпита най-различни емоции и да открие духовни, културни и исторически съкровища.

Може да обиколите ред свещени места, тъй като тук древните храмове са в изобилие. Местните ги посещават всеки ден, за да отдадат уважение и почитание на своите божества. Много от тези храмове имат дълга история с културно значение и могат да се похвалят със зашеметяваща архитектура, която я прави видна част от наследството на Индия.

Най-свещеното място за индусите е Варанаси – град, който всеки индиец копнее да посети поне веднъж в живота си. Това е едно от най-старите населени места в света и датира от 8 век пр. н.е. Разположен на левия бряг на река Ганг, градът е основен поклоннически център, тясно свързан с могъщата река. Разгледайте Стария квартал, където е храма Каши Вишванат, построен през 1780 г., както и новия Вишванат, изграден със 7 отделни храма. Къпането в Ганг е от голямо значение за индусите, а многобройните места, известни като „гати“, имат стълбища, водещи до водата, за да могат вярващите да се къпят преди молитви. Мнозина индийски религиозни водачи, философи, поети, писатели и музиканти са живели тук. Сред тях е и Буда, който произнася първата си проповед близо до Шанкара и Кабир. От Варанаси може да поемете по маршрута „Пътят на Буда“, който ще ви отведе до най-светите за будистите места. Тази земя е дом на мистерия, която древните мъдреци са оставили след себе си. Дори и днес, много от техните уроци оцеляват като неразделна част от ежедневието на индийците.

Любителите на природата могат да се насладят на уникални планински приключения или слънчеви крайбрежни емоции, на възхитителни национални паркове и светилища за диви животни. Аз се отправих към Гоа, прочут с красивите си плажове. Това е най-малкият щат в Индия, разположен на Западното крайбрежие с излаз на Арабско море. Близо 450 години е бил португалска колония, което дава отпечатък върху архитектурата и начина на живот със силно католическо влияние.

С над 20 невероятни плажа, Гоа се дели на Северна и Южна част, а столицата е Панаджи. Като цяло Северна Гоа е по-оживена и е известна с активния си нощен живот –  танци под звездите и шумни партита до ранни зори. Южната част е спокойна, аристократична и предлага несравними луксозни удоволствия. Освен на градските разходки по куп забележителности, може да се отдадете на програми за подмладяване на душата чрез йога, медитация и аюрведа.

Индия е известна като страна на подправките, а в Гоа се намира плантацията Tropical Spice Plantation, която непременно трябва да посетите. Разходката из нея омагьосва, вдъхновява и потапя в безвремие. Кардамон от черен пипер, индийско орехче, ванилия, канела, карамфил, лют червен пипер, кориандър – ще видите как всички те растат. Ще се запознаете и с известното растение All Spices, което има аромат и вкус на 5 подправки. Заобиколени от тропически дървета, ще срещнете кашу и други ядки, банани, папая, ананас, цитруси и различни екзотични плодове. Ще се радвате на маймуните, докато флиртуват по дърветата и на слоновете, обитаващи плантацията, на танца на пъстрокрилите пеперуди и на песните на над 75 вида птици. Чувството, че сте част от природата е несравнимо! Може да опитате автентична гоанска кухня, а на сбогуване с това райско кътче да отнесете със себе си и няколко пакетчета съвсем пресни подправки, отгледани в плантацията.

Традиционен туристически маршрут в Индия е „Златният триъгълник“, включващ обиколка из забележителностите в столицата Ню Делхи и близко разположените градове Агра и Джайпур. Заредете се с търпение, докато шофьора превзема километрите, защото движението по пътищата ще ви се стори пълен хаос. Основното правило е да имаш добър клаксон, добра спирачка и добър късмет!

Червеният форт във формата на полумесец в Ню Делхи е построен от Шах Джахан през 1648 г. като седалище на властта на Могол. Кръстен е на изумителния червен пясъчник, използван при изграждането му и обхваща над 2 кв. км площ. Сред акцентите му са внушителната порта на Лахор – главният вход на крепостта и сложно декорираната Порта на Делхи, някога използвана от императора за церемониални шествия. Забавна част от посещението в столицата е опознаването на Чата Чоук – покрит базар от 17 век, в който се продава всичко – от бижута до копринени дрехи, сувенири, подправки и храни. Направете си разходка и до Парламента.

Известният в цял свят мавзолей Тадж Махал е свидетелство за силата на любовта. Разположен на южния бряг на река Ямуна в град Агра, той е построен за 22 години, а в изграждането му участват над 20 000 работници. Поръчан е през 1632 г. от моголския владетел Шах Джахан като гробница на любимата му съпруга Мумтаз Махал. По-късно, когато той умира, също е погребан там. Изграден е от бял мрамор, украсен с нежни инкрустирани флорални шарки и скъпоценни и полускъпоценни камъни – нефрит, лапис лазули, диаманти и седеф. Най-доброто време да го посетите е в зори или при здрач, за да се насладите на отражението на светлините.

Джайпур, столицата на най-големия щат – Раджастан, има особено очарование. Наричан е  още „розовия град“, заради специфичния оттенък на камъните, от които са построени голяма част от сградите. В него и околността може да разгледате емблематични дворци на стотици години, които ще ви удивят със съчетанието си на архитектурни стилове, фино декорирани стени и тераси, дърворезба, орнаменти и скъпоценности. Разходете се до Дворецът на Ветровете – символ на Джайпур, построен през 1799 г. Той е с множество прозорци на фасадата – така жените в кралското семейство можели да наблюдават как тече живота навън, тъй като не им е било позволено да излизат. Отделете време да посетите Амбър форт (Кехлибарената крепост) от 16 век, да видите Водния дворец от 18 век, разположен в  езерото Ман Сагар, чийто 4 етажа са под вода, когато водоемът е препълнен и само последния 5-ти се вижда величествено. Разгледайте най-голямата обсерватория в света – Jantar Mantar, където ще видите и най-големия слънчев часовник. В нея всичко е направено от камък, но отчита точния час, минута и секунда като последно технологично чудо.

Богатото наследство от различни култури и религии, натрупано през вековете, ще ви предложи и стряскащи контрасти, където се срещат традиционния и съвременен свят. Добре дошли в Индия – дестинация, изпълнена с цветове и нюанси.

С любезното съдействие на Sofia Luxury Travel – www.sofialuxtravel.com & Caper Travel India