Галерия БУЛКА представя Меглена Шаманова

Текст: Вера Грозева

Galeria_Bulka.inddВъзпитаничка на големия наш приложник проф. Венко Колев, съпруга на художника Никола Шаманов – известен стенописец, иконограф, автор на великолепни мозайки,  Меглена Шаманова оформя авторския си стил на базата на широки познания по българска и европейска керамика. Пречупени през призмата на личното й светоусещане, тя разработва свой уникален метод, чрез който създава произведения, несравними по красота и въздействие.
Творбите й, предимно релефни пана и пейзажи, са изящни. Пластичните решения и композицията са в баланс и хармония. Цветово едни са в нежна, млечна гама, а други – наситени и плътни, в по-тъмни, студено светли  тонове. ЗритеGaleria_Bulka.inddлят неволно приема керамичните пана не само като многоцветна съзвучност, но и с внушение за живописни картини.
Независимо от по-камерния размер на пластиките, в тях се чувства загатнат монументализъм, усещане, че те всеки момент могат да се разгърнат, да разширят размера и обема си. Тази елегантна зрителна „измама“ Меглена Шаманова постига майсторски. Отделните елементи, чрез които излага своите идеи, а те са свързани с красотата в природата, във флоралния и зооморфен свят, са изпълнени модерно, с нюанс на абстрактност. Нещо повече – авторката има изключителна находчивост и въображение. Не рядко тя търси в изпечените глинени компоненти на някои от пластиките си „дефект“, който превръща в оригинален, неподражаем ефект.
Ценителите на изящното изкуство у нас познават и притежават нейни творби. Произведения на даровитата керамичка са достояние на галерии и частни колекционери в Италия, Германия, Холандия, САЩ, Куба, Япония, Кувейт и др.

За контакти с Меглена Шаманова: GSM: 0884 30 17 68, e-mail: schamanoffs@abv.bg