Текст: Виолета Цачева, сн.: Цветан Игнатовски

Удоволствието да се запозная с Нора Шопова отблизо, остави прекрасни впечатления – обаятелна, скромна, мъдра, целеустремена да върви напред, изпълнена с енергия и невероятен професионалист. Случи се при съвместното ни двудневно пътуване до едно райско кътче край Мелник – Zornitza Family Estate, където с екипа ни я снимахме за броя. Тя е едно от лицата на прогнозата за времето по NOVA телевизия, а като модел на Ivet Fashion се нарежда сред най-успешните имена с корици и фотосесии за световни модни списания. Нора е единствената българка красила два пъти корицата на Vogue. Отличена е с приза „Жена на годината“ на сп. Grazia в категория „Мода“ (2014) и е в класацията „Топ 70 на българските знаменитости“ на сп. Forbes (2015). Въпреки че е завършила „Право“ и в семейството й всички са юристи, Нора избира друг път на реализация, в който разчита на себе си. Обиколила е почти целият свят благодарение на работата си като модел, но едно лично пътуване по пътя Камино де Сантяго м.г. оставя в нея ярък отпечатък.

 

– Нора, какво те запали да извървиш пътя Камино и промени ли те?

– Да, разбира се, че ме промени. Направи ме по-търпелива и по-спокойна. Имах нужда от почивка – от работата, от социалните мрежи, от динамичния свят, в който живеем. А там времето не съществува. Щастлива съм, че предприех това предизвикателство, защото то остави траен отпечатък и чувство за лекота в мен.

– Прегръдката на модната слава дава много, но и взима. Как е при теб?

– При мен всичко е просто. Професионалният живот стои от едната страна, личният от другата. Аз не съм от хората, които на всяка цена трябва да бъдат под светлините на прожекторите и това всъщност много ми помага. Хората имат нужда да топят ледове, а не да градят стени в комуникацията по между си. С две думи – славата не ме влече.

– А мечтала ли си за телевизионния екран?

– Да! Обичам камерата. Много исках естествено преливане от моделската работа към нещо, което да продължи да ме кара да изпитвам удовлетворение и да чувствам емоция. Живият ефир ми дава всичко това. Най-хубавото е, че имам достатъчно време да продължавам да пътувам и за снимки.

– За какво не ти стига времето?

– За мен самата. Тази година почивах веднъж за 4 дни и често чувствам нужда да изчезна за известно време, но за момента няма как.

– Имаш ли хоби?

– Хоби – не точно, но обичам физическата активност. Винаги отделям време в ежедневието си за тичане в парка, йога или фитнес.

– Коя е най-романтичната изненада в живота ти?

-Не мога да кажа. Старая се да дарявам с любов близките си и съм обгърната в такава.

– Какво чудо би си пожелала за Коледа?

– Здраве. Цяло чудо е да си здрав в този болен свят.