Текст: Вера Грозева

Възпитаник на Московската Висша Художествена Aкадемия, Елена Гюдюлева е бижутер с отличителен и изискан почерк, който се отличава с живописно съчетание на камъни и артистична обработка на метала. Идва в България в началото на 70-те години на миналия век и още с първите си накити привлича вниманието на ценителите на ювелирното изкуство.

Нейните пръстени, гривни, колиета, обеци, брошки и игли са с неподражаем облик. Изработени от висококачествено сребро (проба 925) , плътни и обемни, те са с ярко изразена флорална композиция. Стилово романтични, с апликирани многоцветни редки седефи или корали, с инкрустирани полускъпоценни и скъпоценни камъни.

Бижутата й са изчистени от излишни елементи, привличат със симетрия и изящност на формата, с изкусна изработка и духовни послания, понякога свързани със зодиакалните знаци. Някои от тях, в зависимост от идеята са патинирани и създават илюзия за старинност, други искрят с красотата на сезоните. Всяко едно е ръчно изработено с любов и внимание и с идея жената, която го носи да се чувства специална.

Критиците определят Елена Гюдюлева като основоположник на романтизма в българската бижутерия и създател на цяла школа в това направление с редица последователи. Всеки неин неповторим уникален накит, може да се приеме като малка съвършена пластика, а не само като акцент или допълнение към дрехата.
Известни дами от елита на обществото у нас, в Москва, Виена, Берлин, Лондон и др., носят нейни бижута. Ценители на ювелирното изкуство също притежават произведения на Елена Гюдюлева в своите колекции.

 

 

 

За контакти с Елена Гюдюлева: GSM: 0885 54 1034, e-mail: bijouterialena@gmail.com, www.bijouterialena.com