Първият истински транснационален съюз на европейските модни съвети и институции беше основан от 25 европейски модни организации, целящи да създадат просперираща, устойчива и приобщаваща европейска модна екосистема. По време на двудневна среща във Франкфурт в края на март 2022 г., Fashion Council Germany събра водещите европейски модни организации, за да формират коалиция за промяна, с подкрепата на Messe Frankfurt и неговата глобална Texpertise Network.

Вдъхновен от думите на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия и Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, призоваващи за укрепване на модната индустрия на европейско ниво, Алиансът се стреми да бъде силен общ глас, който подкрепя и ускорява прехода на европейската мода към по-устойчиво, иновативно и приобщаващо творческо бъдеще.

С Франкфуртското споразумение европейските модни организации решиха да се присъединят към тази нова коалиция и изразиха намерението си да разработят колективно активна и реактивна стратегия за необходимостта на индустрията да се промени през следващите месеци.

Алиансът е създаден, за да укрепи и разшири нова мрежа от съвети и институции, за да развие общо разбиране на практическите цели за това как модната индустрия и нейните многобройни участници, подкрепящи организации и косвено МСП и големи компании и професионалисти, могат заедно да помогнат за трансформирането на индустрията и по-добра защита на планетата и всички нейни жители. С този алианс европейските модни организации, които представляват голяма и уникална част от модната индустрия, се стремят колективно да укрепят европейската мода на устойчиво, приобщаващо, иновативно и промоционално ниво и да ускорят превръщането на тези цели в реалистични действия и законодателни препоръки.

С тази единствена по рода си мрежа от европейски модни съвети, институции, инкубатори и клъстери новият алианс има за цел не само да споделя, образова и проучва знания за пазара, контакти и най-добри практики, но и да комуникира на европейско ниво с различни икономически , политически и социални заинтересовани страни за изграждане на проспериращо бъдеще.

Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, заяви в своята встъпителна реч на срещата във Франкфурт на 23 март 2022 г.: „Модата е ключова индустрия за креативния дизайн. Знам, че се събрахте днес, за да обсъдите възможността за създаване на Европейския моден алианс. Аз лично мисля, че това е брилянтна идея. Смятайте ме за посредник и разчитайте на моята подкрепа.”

„Европейският моден алианс признава силата на сътрудничеството за допринасяне за устойчиво бъдеще на модата – влияние върху политиката, подкрепа на иновациите и защита на уменията – със значителни ползи за европейските икономики и глобалното общество“.Еди Шанахан, Съвет на ирландските модни дизайнери

„С глобалното лидерство на пазара на текстилни панаири и заедно с нашите международни партньори, ние наистина можем да променим важните въпроси на нашата индустрия и за нашето общество. Радвам се, че учредителната инициатива за по-отговорен бизнес в модния и текстилния сектор на европейско ниво стартира във Франкфурт. Messe Frankfurt ще продължи да бъде надежден, създаващ стойност и обединяващ партньор за този съюз и всички участващи.” Олаф Шмид, вицепрезидент по текстил и текстилни технологии на Messe Frankfurt

„Модната индустрия се нуждае от дълбока трансформация и чрез този съюз всички ние обединяваме усилията си, за да постигнем по-устойчива, кръгова, иновативна и конкурентна европейска модна индустрия. Българска модна асоциация се радва да бъде част от това начинание и да работи и за популяризирането на българските модни дизайнери и марки на европейско и световно ниво.” Силвия Кабаиванова, председател на Българска модна асоциация.

Първата среща през март беше подкрепена от MesseFrankfurt, водещ световен организатор на текстилни панаири. TexpertiseNetwork на MesseFrankfurt, комбинация от глобална мрежа и експертен опит в международния текстилен бизнес, който се ползва с голямо уважение в световен мащаб, понастоящем включва 60 международни събития за целия текстилен сектор, включително сегментите на текстил за облекло и мода, текстил за интериор, технически текстил и текстилна обработка и грижа за текстила. Днес Европейският моден алианс използва тази международна платформа, за да представи своята визия и мисия по време на панелен разговор. Членовете на EFA канят други подобни организации да подкрепят нейната мисия и амбиция за създаване на по-добро бъдеще чрез присъединяване към алианса. Следващата среща на Европейският моден алианс ще се проведе по време на GranCanariaSwimWeek с домакин Mode Cálida от 18 до 21 октомври 2022 г.

Членове на Европейския моден алианс: 

Asociación Creadores De ModadeEspaña (Испания), https://creadores.org/

Austrian Fashion Association (Австрия), https://www.austrianfashionassociation.at

Baltic Fashion Federation (Латвия), https://bffederation.com

Bulgarian Fashion Association (България), https://www.bgfa.eu/

Camera Nazionale Della ModaItaliana (Италия), https://www.cameramoda.it/

Copenhagen FashionWeek (Дания), https://copenhagenfashionweek.com/

CouncilforIrish Fashion Designers (Ирландия),https://irishfashiondesigners.com/

Estonian Academy of Arts (Естония)https://dima.artun.ee/

FashionCouncilGermany (Германия); https://www.fashion-council-germany.org/

FédérationdelaHauteCouturedela Mode(Франция), https://fhcm.paris/fr/

Fédération Françaisdu Prêt-à-Porter Féminin (Франция), https://pretaporter.com/

Flanders DC (Белгия), https://www.flandersdc.be/en

Icelandic Fashion Council (Исландия), www.fatahonnunarfelag.is

Global Fashion Agenda, https://globalfashionagenda.org/

Gran Canaria Moda Cálida (Испания), https://www.grancanariamodacalida.com/

MODA-FAD (Испания), https://www.fad.cat/moda-fad/en

Modesuisse (Швейцария), https://www.modesuisse.com/

Modalisboa (Португалия), https://www.modalisboa.pt

Norwegian Fashion Hub (Норвегия), https://www.norwegianfashionhub.com

Slovak FashionCouncil, (Словакия), https://slovakfashioncouncil.sk/

SwedishFashion Council (Швеция), https://www.swedishfashioncouncil.se/

FinnishTextile&Fashion (Финландия),https://www.stjm.fi/

TaskforceFashion (Нидерландия), https://taskforcefashion.nl/

ThePrince’sFoundation (Великобритания), https://princes-foundation.org/

Wallonie Bruxelles Design Mode (Белгия), https://www.wbdm.be