Галерия БУЛКА представя

Ева Богданова-Димитрова & Венелин Фотев

Текст: Вера Грозева

Завършили Националната Художествена академия в София през 1998 г., Ева Богданова Димитрова и Венелин Фотев се оформят като великолепен тандем, който работи в различни жанрове, подчинени на общи творчески проекти, но запазвайки личната си индивидуалност.

Ева Богданова Димитрова „материализира“ времето, черпи енергия от природата и човека, които се превръщат в основен фактор на изкуството й. Античността, византийската иконописна школа, средновековните образци на италианските майстори са повлияли в изграждането на нейния собствен облик, наситен със сдържана емоционалност, искрящ с богата цветова гама и една мистичност, която води до приказния свят на въображението. Несравнима е нейната галерия от женски портрети, симбиоза от минало, настояще и бъдеще. При изпълнението им авторката е постигнала завладяващо настроение, вплитайки ренесансово съзвучие в композицията, багрите, светлината, но и съвременни елементи.

В иконите й подчертано се усеща полъха на византийската школа, претопена в естетиката на художничката и връзката й с българските канонически изисквания на православието. Нейните икони, изпълнени върху дърво или стъкло са уникални, достойни за всяка духовна обител или домашен олтар. Същата сила на въздействие имат и стенописите й, както и другите разнородни по тематика творби, в които доминират духовните послания за вечността на света и изкуството.

Венелин Фотев е майстор на пейзажите. В тях видени и преживени неща се смесват с въображение и фантазия в калейдоскоп от възприятия, за да се превърнат в чудати, но дълбоко въздействащи творби. Символични по натюрел, авторът сякаш си играе с боите и идеята, за да ни накара да се замислим, че в нашия задъхан технократен ден има „позабравена“ красота. В картините си дават среща духовните ценности, българският бит от началото на миналото столетие, даровете на природата и вече музейните експонати от керамични образци, медени сахани, купи, кани, карчаци. Тези творби са изпълнени с емоция, с носталгия по възрожденския бит, с нещо сакрално национално и тяхното присъствие в съвременния ни дом би внесло топлина и уют. Композицията на тези картини пленява с хубостта си. Чрез контраста и цветовата багра, Венелин Фотев постига магическо възприятие. Същото това възприятие се чувства и в неговите портрети. На пръв поглед реалистични, но със скрита дълбочина на характерите и нрава на позиращия индивид. Внушението е реализирано с езика на символизма.

В стъклописа и витражите, двамата автори постигат силно въздействие като при изпълнението на идеята, проекта и реализацията, влагат подчертана индивидуалност. Работите им са съобразени с архитектурното пространство и интериорния дизайн. Тези изисквания развихрят въображението им, за да създадат фигурални композиции, своеобразна палитра от оригинални идеи, изпълнени в свежи, искрящи и вибриращи цветове, отразяващи светлината в приказна сияйност.

Творчеството на Ева Богданова Димитрова и Венелин Фотев е своеобразен алманах на живота – многопластово, многобагрено и разнолико. Техни витражи има в хотели в София, Троян и Пампорово. Витражи и стенописи са работили в църквата „Св. Георги“ – кв. „Дървеница“, София, „Св. Архангел Михаил“ в Несебър, „Св. Атанасий“ в Бургас, както и за други обществени сгради и частни домове. Художниците имат участия в международни пленери, излагали са произведения у нас и в чужбина. Наши и чужди колекционери притежават техни творби.

За контакт:  e-mail: bog.eva@gmail.com, www.venevartis.com