Както всичко красиво, и при Магдалена Калчева и Теодор Грозданов любовта връхлита изневиделица, за да очертае завиден звезден път в личния живот и изкуството.

Тя е завършила най-престижни световни школи по китара и има редица награди от международни конкурси и фестивали. Музицирала е с Андреа Бочели и Пако де Лусия. Този световно известен китарист я възхвалява, прекланя се пред таланта й и й вещае бляскава кариера.

Теодор Грозданов е завършил Музикалната академия в София и има магистратура с профил класическа китара, награди от наши и международни конкурси. През 2016-та създава Софийска китарна школа, където понастоящем се обучават над 40 деца.

Двамата музиканти се събират и създават Дуо китари. Участват през септември 2023 г. в Созопол на Аполония и се представят успешно пред широката публика с концерт, включващ класически произведения. Забележително е присъствието им на сцената и на Международния фестивал на китарата в Плевен през декември м.г.

 – Магдалена, как се чувства млад човек, получил признанието на знаменитости от ранга на Андреа Бочели и Пако де Лусия?

– За мене беше голяма чест, че музиканти като Андреа Бочели и Пако де Лусия подкрепиха моето творчество. Беше много неочаквано и бях много трогната. С Андреа работих 12 години и той не само беше моя ментор през целия този период, но и добър приятел. Научих страшно много неща за музиката и за това как да владееш емоциите си пред голямата публика. Благодарение на него обиколих света и имах възможността да свиря на световните сцени. Благодарна съм, че получих тази възможност за развитие в моя живот.

– Теодор, къде вълнението е по-силно – на концертния подиум или в клубовете? А може би при работата с деца?

– Оределено стилът на работа е различен и по отношение на представянето, и в процеса на подготовка, въпреки че и в двата случая говорим за живо изпълнение. Концертният подиум, в контекста на класическата музика, в частност класическата китара, изисква друг вид концентрация, отношение към детайла, стремеж към перфекционизъм, виртуозност и емоция, скрита дълбоко в душата на изпълнителя. Клубовете са място, където музикантът може да бъде много по-освободен, изразявайки себе си. Давам пример с поп-рок музиката, тя е с импровизационен характер, има за цел да забавлява хората в късните часове на денонщието и така и за самия изпълнител е определено по-забавно, фриволно. А за децата и работата с тях, ще кажа едно – по професия съм музикант, по призвание – преподавател!

– Какво ви вдъхнови да направите Дуо китари?

– Тук отговорът се крие в думата – любов! Любовта ни към музиката и изкуството, любовта ни един към друг. Да споделиш сцената с човека, когото обичаш, да споделиш тази „извънземна“ емоция, това е космос!

– Каква е мисията ви?

– Мисията ни е винаги да предадем изкуството в най-красивата му форма, да обогатим и да предадем знанията си на бъдещите поколения, да мотивираме младите изпълнители да се занимават с изкуство и да продължат да развиват китарата, във всичките й стилове. Тук от огромно значение са аранжиментите, създадени от нас, на популярни класически и любими за аудиторията творби.

Смятате ли, че нашата публика е достатъчно зряла за китарна класическа музика? Как посреща изпълненията ви?

– Любовта към публиката е една от движещите сили в музиката. Класическата музика е въпрос на възпитание към подрастващите, също така и отношението на медиите е важно към това тя да се популяризира, но за съжаление в днешно време се разчита основно на интернет и социалните мрежи. Този стил музика винаги е наричан елитарен, така че няма значение дали е класическа китара, цигулка, пиано, виолончело и др., важното е да се дава шанс и поле за развитите на това изкуство.

– Участвате в програмите на известни клубове, където публиката може да се наслади на изпълненията ви. А приемате ли покани за музициране на партита, фирмени мероприятия, сватби?

– Имахме щастието да участваме на „Празници на изкуствата Аполония“ 2023, „Pleven Guitar Festival “ 2023, както и на няколко частни мероприятия, така че за нас ще бъде чест всяко едно предизвикателство, свързано с това да изразим себе си чрез красотата на китарата. Както великият полски композитор Фредерик Шопен е казал: „Няма нищо по-хубаво от една китара, а може би две!“.

Екипът на сп. БУЛКА ви желае творчески успехи и нови вдъхновения!

И следващият път да пишеме за вас като младоженци!