Текст: Вера Грозева

Едно от най-известните български имена в световен мащаб в областта на графиката е на Димо Колибаров – носител на над 30 наши и международни отличия, сред които Голямата награда от Международното триенале „Малки графични форми“ в Токио, първи отличия от изложбени конкурси в Париж, Сеул, Пекин, Битоля…

Този завиден успех се дължи на художествената ценност и значимостта на творбите му, на заложената в тях идея, на точния и изискан детайл при реализацията на всяка негова работа. Великолепни, виртуозно изпълнени, в произведенията на автора присъства природата, миналото и настоящето, човекът в неговата многоликост, любовта като висш дар. Те са озарени с поезия и загатнат обаятелен романтизъм, с внушения, присъщи на голям творец.

Характерни за Димо Колибаров са сериите. В тях той разгръща една и съща тема в различни състояния, изпълнена в топлите земни тонове на охрата или в експлозия от цветове с приглушена яркост. В много от графиките основен персонаж е жената, композирана сякаш иска да улови мига и да го задържи. Художникът търси отговор на вечните въпроси за смисъла на човешкото съществуване и изкуството. Сериите „Дневниците на едно дете“ и „Дневниците на Константин“, посвещава на сина си. Персонажът е показан в развитие, в растеж, в цялата чистота и непорочност, с любопитството към света, с мечтите, със своите тълкувания на нещата, които го заобикалят. В цикъла „Земно привличане“ и „Островът на измамното щастие“ сюжетът е ежедневието, любовта, миговете на размисъл, сънищата с тяхната мистичност, вълшебството и красотата на илюзорните представи.

Чест за всеки ценител на изобразителното изкуство е да притежава произведение от художника. Доц. Димо Колибаров преподава в катедра „Графика“ към Националната Художествена академия. Той учи студентите не само на „тайните“ на графиката, но и да се борят да отстояват себе си.