Текст: Вера Грозева

Негови творби са притежание на музея на Европейското изкуство – Ню Йорк, музей на Холокоста – Вашингтон, колекция „Джон Бърнс“ – Бостън, Корпоративна колекция „Студио 9“ – Лондон, в Бундестага – Берлин, музей „Франк Пажес“ – Баден-Баден, музей на Съвременното изкуство – Ниш, както и други известни музеи.  Греди Асса има десетки представяния у нас и в чужбина с лични изложби и участия в сборни. Работи с туш, акварел, маслени бои. Идеята, сюжетът в картините му, е въплътен върху платното чрез модерен символизъм, неопоетичен експресионизъм, преживяна, преосмислена мъдрост.

Морето, водата, тяхната безкрайност, дълбочина и тайнственост, пустинята с необятния простор и мистериозност са теми, които вълнуват художника и той нееднократно се връща към тях, за да ни каже с всяка следваща картина, че природата е най- големия, съвършен учител, негов вдъхновител.

Композициите, контрастът в цветовете, са израз не само на естетиката и творческото въображение на автора, но на ясната представа за художествената значимост на платното. Те сякаш са вик срещу отчуждението между хората, пожелание да се вгледаме в себе си, в своята ценностна система, призив за възвисяването на духа. И това е съществен знак в цялостното творчество на Греди Асса, който прави произведенията му с обществено стойностно световно измерение.

В рисунките с туш, в голото тяло, в пейзажите и абстрактните на пръв поглед картини, осезателно се чувства динамиката на съвременността, задъханото неспокойствие на времето ни. За зрителят те са с асоциативно въздействие, повод не само за съзерцание, но и за размисъл.

Професор Греди Асса е носител на високото отличие орден „Златен век“ за принос в националното ни и световно изкуство.

Чест за всяка галерия и частен колекционер е да притежава творба от този забележителен автор.