Текст: Вера Грозева

Завършила Националната художествена академия през 1955 г., художничката с преклонение говори за своите преподаватели Илия Бешков и Борис Иванов. От тях е възприела онази естетика в художествения изказ, която по-късно отчетливо се изразява в работата й. Нейните картини са наситени с емоционалност, загатнат романтизъм и настроение. Иванка Рашкова рисува предимно натюрморти, пейзажи и композиции. В творбите си търси и постига не статичност, а състояния на изображението, чрез точен рисунък и неподражаемо напластяване на цветовете и техните тонове.

 

Съзерцавайки нейните пейзажи, зрителят остава с впечатлението, че те са видени, преживени, че всяка картина има своя история. Рисувани от натура, те носят посланието човек да посети това кътче, да се докосне до природата и изпита същата наслада, провокирала художничката да я пресъздаде върху платното.

В натюрмортите – цветя от един вид или пъстри букети, доминира въодушевлението от красотата и богатството на флората. Изобразени реалистично, чрез игра с боите и нюансова разноцветност, авторката постига обемност и дълбочина, релефност, видима чувственост и силно въздействие. В тези картини, сякаш има някаква магия, възторжено чувство на омая от китката, потопена в калена ваза, поставена върху везана покривка или направо върху дървена маса.

Майсторски нарисуваните творби се запечатват в съзнанието на публиката и дълго време, този, който се е докоснал до платната на Иванка Рашкова ги носи в себе си, мисли за тях. Художничката е посягала и към изкуството на гоблена. Неин гоблен, прецизен и изящен като изработка, по собствен модел, е в колекцията на Музея на космонавтиката в Русия, други два са във фонда на Националната картинна галерия. Има самостоятелни изяви и многобройни участия в общи изложби в Европа, Азия и САЩ. Картини на Иванка Рашкова притежават колекционери на изобразителното изкуство у нас и в чужбина.