Текст: Вера Грозева

Пернишкият художник Дончо Захариев притежава свой индивидуален, харизматичен стил. Той е плод на дългогодишно обмисляне, търсене, експерименти и усъвършенстване. Основна тема в творчеството му е природата, разработена в два аспекта – пейзажи от заобикалящия ни всемир и морето, с неговата необятност. Творбите му имат известен цикличен характер – израз не само на големия потенциал на автора, но преди всичко показват майсторството му да борави с цветовете, да разгръща широкия им диапазон, да си „играе“ с топлите и студени тонове, с техните сенки и полусенки, за да постигне желаното внушение.

Природните му пейзажи са обвити в мистика, в някаква завоалирана нереалност, граничеща с фантастика. Сякаш Дончо Захариев е оставил поле не само за съзерцание, но ни предизвиква и да донарисуваме платното. Тези пейзажи са с плътна мазка, с великолепна колоритна композиция и поетичен изказ, събуждащ асоциации за дива природа, за девствени, неоткрити още природни чудеса и в това е тяхното тайнство и непреходна същност.

В картините с морска тематика авторът акцентира във връзката земя – вода – въздух – светлина. Интуитивни и омагьосващи със спокойствие и тишина, те са в светли тонове, плавно преливащи от загатната плажна ивица, към необятната водна шир, светлия хоризонт и трептящия въздух. Излъчват лиризъм, енигматична вглъбеност и очарование, постигнати чрез уникалната му техника и изчистен пластичен език.

Непрекъснато търсещ и доразвиващ се, художникът върви към необхватността на съвършенството, проправящ своя пътека, без да се замисля, че творчеството му вече е влязло в съкровищницата на българското изобразително изкуство с достойно име и забележителни произведения.

Дончо Захариев се е представял пред широката публика с над 25 самостоятелни изложби, участвал е в наши и международни пленери, има редица престижни национални и чужди отличия за живопис. Негови картини притежават Националната Художествена галерия, Градската галерия в София, както и други галерии в страната. Творби на художника са собственост на известни колекционери в Австрия, САЩ, Белгия, Франция, Корея, Кипър и др.

За контакти с Дончо Захариев: GSM: 0889 668 147, e-mail: donchozahariev@abv.bg