Картината! Какъв по-прекрасен и по-ценен жест към двама влюбени, тръгнали да градят семейство. Не се колебайте да поднесете картина или пластика на младоженците. Нещо духовно, което ще се различава от другите сватбени подаръци. Нещо, което ще създаде уют в техния дом и ще се предава от поколение на поколение.

Картините му покоряват с изящен рисунък, с майсторско нанасяне на боите. От платната струи топлина, модерен реализъм и романтика, които обсебват. Зрителят ги наблюдава дълго, отново и отново се връща към тях, притеглян от тайнствено въздействие, създадено от четката на голям, запомнящ се художник. Морето, основна тема в творчеството на Фоти Фотев, е представено в различните сезони и необхватни състояния. Спокойно или бурно, с бриз, галещ вълните, в неподвижен, „заспал“ покой, с прозрачността на морската шир, която поклаща водорасли, люлее миди… и цялата тази ефирност създава илюзия за действителен живот, който можеш да докоснеш, да потопиш ръце във водата, да напълниш шепи с искрящите като диаманти мокри песъчинки. В други картини то е мрачно, с надвиснали облаци, тъмно. Багрите са плътни, дълбоки, студени, придаващи цялата сила и мощ на морския безкрай. Произведенията имат поетични названия, адекватни на рисунъка, подсказват за ерудицията и богатия духовен мир на автора – „Морска игра“, „Скалата“, „Рифове“, „Часът на бурята“, „Пристан“, „Преди да настъпи денят“…
Маринист, който няма равен на себе си, Фоти Фотев е име в съвременното българско изкуство, отдавна прехвърлило границите на страната ни. Майсторски изпълнени са и неговите природни пейзажи и портрети – жанрове, в които има неоспорими постижения.