Париж, 5 юни, ул. Камбон 31
Текст: Виолета Цачева, снимки: © CHANEL / Photo O.S.

Коко Шанел – личност легенда. Реформатор, законодател на модата в облеклото, която и до днес – вече век, е ненадмината.
С трепет пристъпвам прага на нейния дом, с пълното съзнание, че в този музей се допускат малцина.

Следвайки огледално стълбище, апартаментът на Коко Шанел е на третия етаж. Четири стаи, пълни с богатства, събрани и вдъхновени от собствените є срещи, пътувания и страсти. Интригуващо, неземно място, сякаш го е напуснала преди минути, за да отиде на проба или наблюдава модно ревю, седнала на прочутите вити стълби. Доказателството? Оставила е очила на бюрото, ветрило и разпръснати карти Таро. Най-вероятно ще се върне, за да легне на дивана, да запали цигара и да поиска чай – чаеният комплект е готов на ниската масичка. Неуморна и нетърпелива, Г-ца Шанел не би понесла да чакам и както всички на улица Камбон знаят, нейните желания са заповеди. Вратата се отваря и се озовавам в сърцето на нейния приказен свят. От всяка частица на разкошния, стилен апартамент струи неукротимият и дух, волята, силата на характера є и в същото време нещо мистично, някаква едва доловима тъга…

Предверието – лакове и огледала

Предверието, а и целият апартамент са изпълнени с очарователните китайски паравани Coromandel в червена охра лак и златно. Откривайки ги в антикварни магазини, Коко Шанел допълва колекцията си с търпелива ненаситност, за да стане собственик на 32 от тях. Дори ги приковава към стените, подобно на гоблени. Желание, удоволствие и емоция определят всеки избор, който тя прави в своя дом като на почит са естествените материи и тихите цветове. Бароковият дух с тежки кристални полилеи, вълшебни огледала в пищни рамки, размножаващи декора безкрайно, пагоди, конници, цветя – на особена почит са камелиите, както и снопове житни класове, символизиращи плодородие, птици и то най-вече феникс, обещаващ късмет и безсмъртие, животни, сред които се откроява лъвът… Родена на 19 август под знака на Лъва, Шанел не може да изключи присъствието му в богатите си колекции. През 1921 г., когато създава прочутия си N°5, вече притежава осмоъгълното огледало, окичено с двуглав орел, намиращо се пред китайската конзола в ляво от входа. Може би именно от него се е вдъхновява за капачката на най-известния си парфюм? Достойно място в предверието заемат две статуи на венециански маври, поставени пред вратите. Шанел меланхолично им казвала: „Моите другари. Единият ви привества, другият ви отвежда навън.“ Тук е и ниското и работно кресло с износена кожа, на което тя сяда, за да може очите и да са на ниво с полите и да направи проверка шев по шев, преди модела да бъде представен, тероризирайки шивачките със своята прецизност. Срещу него е фотьойлът, облечен в бял сатен, на който Шанел позира в цялата си красота на фотографа П. Хорст през 1937 г.

Салонът – номадски съкровища

Г-ца Шанел прекарва голяма част от дните си в салона, където остава до късно през нощта, а после отива да спи в хотел Риц. Стаята е изпълнена с всичко, което обича – разбира се, паравани, много книги, нейните магически предмети и огромният велурен диван – толкова дълъг, че някога е била снимана на него, заобиколена от 8 модела. Този диван е трон, както и дневно легло. Тя държала изключително на него – работила или отмаряла сред възглавниците, ватирани точно като нейните чанти. Интимният є кръг от приятели сядали до нея или на позлатените дървени френски кресла от 18-ти век, покрити с бежов велур.
Дали, Пикасо, Кокто, Стравински и много талантливи парижани са преминавали от тук, наред с Марлене Дитрих, Грета Гарбо, Роми Шнайдер, Анук Еме, Жана Моро… Всички звезди, които тя е обличала се превръщат в нейна идея за елегантност – туид, жарсе, тънки гъвкави и леки жакети, придаващи чувство на свобода. Салонът е изпълнен с великолепни сувенири, тайни страсти и с присъствия, възбуждащи любопитство. Параваните, разположени около дивана и в предната част на вратите са главозамайващи. Цяла стена е покрита с книги, подвързани с патинирана кожа на големи класици – Плутарх, Шекспир, Ларошфуко, Расин, Молиер, Русо, Волтер и др. Виждат се Св. Аугустин и Библията. Знаете ли, че Шанел вярва в Бог? Тя със сигурност е вярвала в знаци, звезди и талисмани. На ниските маси, където проектира бижутата си, стоят кутии с проблясващи камъни, кристални топки, позлатените лъвове и жаби. Камили, китайска керамика коне, емайлирани елени – всички животни са по двойки. Това може да се тълкува като мечтите на двойките, които никога не са били реализирани или като определен вкус за симетрия. Но в света на Шанел нищо не е просто! Любимите є числа са нечетни – 5, направило я една от най-богатите жени в света и 19 – датата на нейното раждане, с което избира да назове последния си парфюм през 1970-та. Друг чаровен знак за късмет е сноп пшеница, превърнал се в постамент за стъклената маса.
Специално за Шанел, Салвадор Дали рисува малко платно – по-високо от книга, със стрък жито върху черен фон. Срещу дивана е камината в
рамка от кариатиди, в която огънят гори почти целогодишно, тъй като Коко е мразила студа. И там Изтока среща Запада – египетска маска, азиатска богиня, бюст от бял мрамор на Венера.
Религията в този дом е като вселенска. Буда – подарък от Бой Капел, е в непосредствена близост до бронзовата икона, дарена на Шанел от Стравински в знак на благодарност за помощта є в пресъздаване на балета „Пролетно тайнство“. Най-голямата картина в стаята е живопис върху японска коприна от 15-ти век с изобразени божества в кимона и виси до шествие кръстове, включително този на испански поклонници на Каравака.
Шанел съхранява любимите си неща наблизо – бронзова ръка от Диего Джакомети е поставена върху една от китайските табли, а най-ценният си обект – две алени кутии със златни интериори са гравирани с Уестминстърския герб. Тя обича златото като цвят, а също и екрю, в което облича стените и завесите в апартамента. Предпочита затворените пердета и кехлибарената светлина на полилеите гали с естествено осветление. Неизвестен художник прави за нея полилей в салона с цъфтеж на камелии, номер 5, двойно C, G за Габриел и W за Westminster.

Офисът – сенки и светлини

Там се помещава още един параван с есенни нюанси – според експерти най-ценният в колекцията и, диван от 18-ти век, кристален полилей с камелии като диаманти… През 1932 г. Шанел представя приказно луксозна колекция от комплекти бижута, изработени от платина и диаманти, включително огърлицата Comète, превърнала се в емблема на марката. Каменна Дева от Бургундия извиква тъмните години, които е имала в сиропиталището като дете. Финалните щрихи наинтериора са правоъгълната маса със стъклен плот и стоманена рамка, на която стоят две произведения с изрисувани златени водни лилии.