„Притчи за Преподобна Стойна“ от Вера Грозева, е своеобразна библия, изградена върху личната съдба на една от най-големите български лечителки. Тя просвещава в нравствени добродетели като човеколюбие и морални ценности – затова народът я нарича Преподобна. Увлекателно са разказани житейските случки на хора, потърсили помощта на пророчицата и намерили от нея лек, утеха и здраве. Вторият тираж на изданието излезе в навечерието на 90-годишнината от кончината на великата българка, отишла си от този свят на 22 декември 1933 г.

Вера Грозева (р. 1944) е завършила Българската държавна музикална академия, Факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е и История на изкуствата.

От 1976 до 1982 г. работи върху поредица от книги, в които представя българската интелигенция – “Срещи и интервюта с български композитори”, “Срещи и интервюта с музикални изпълнители”, “Срещи и интервюта с театрални режисьори”, “Срещи с имена от естрадата”, “Срещи с три поколения оперни певци”, „Срещи с имена на джаза“.

Пише разкази, които излизат на английски, руски, испански, немски и френски, издадени в сборника “Кълбото” (1988). След 1990 година усилията й са подчинени на изследвания, свързани с възрожденската епоха, етнологията и народопсихологията. Излизат книгите й “Под знака на Аеда” – романизирана биография за композитора Стефан Кънев, “Православни традиции и български стародавни вярвания” – претърпяла 3 издания, “Срещи и интервюта с Мистерията на българските гласове”, “Българският Йерусалим” – историческа студия за паметниците ни в Цариград, “Невидимата сила” – роман, “Ускудама, Адрианопол, Одрин, Едирне” – студия за възрожденската епоха в Одринска Тракия, “Кървящата носталгия” – документално повествование за възродителния процес. Автор е на “Хлябът в българската народна традиция”, “Предания за праведни люде, канонизирани от Българската православна църква”, “Засмолена тишина” – поезия. Книгата “Притчи за Преподобна Стойна” вече има две издания, като второто излиза в края на 2023 г.