Почти всяко момиченце си мечтае за деня, в който ще облече приказна бяла рокля и ще каже „Да“ на голямата си любов. Ще има красиви цветя, много гости, най-вкусната торта… В действителност обаче много от съвременните двойки живеят съвместно още преди да си разменят брачни обети, а това често води до планирането на две събития едновременно – сватба и посрещането на нов живот в семейството.

Когато бременността е факт, неизбежно се налагат промени в първоначалния сценарий за сватбеното тържествокато започнем от избора на дата за събитието и стигнем до роклята, обувките, храната и напитките. На първо място е комфортът на бъдещата булка, затова е важно да оставите организацията на професионалист, който да следва указанията ви. Ако по някаква причина не искате непознат да планира един от най-щастливите дни в живота ви, спокойно можете да делегирате отговорната задача на ентусиазирани близки или на половинката си.

Позволете си повече време за себе си, без да се претоварвате с всякакви дребни подробности, все пак сте бременна! И тъй като очакването на бебето е не по-малко вълнуващо, можете да вложите времето в подготовка за предстоящото ви майчинство. Например, използвайте момента за посещение на училище за бременни и проучете възможностите за съхранение на стволови клетки при раждането, защото това може да се окаже ключово решение за цялото семейство на по-късен етап.

Както вече със сигурност знаете, плацентата и пъпната връв са уникални органи, които се формират и съществуват в майчиното тяло единствено в периода на бременността. И въпреки че съдържат безценни стволови клетки, които могат да бъдат съхранени и впоследствие използвани за лечение в животоспасяващи терапии, в голям процент от случаите те се унищожават като непотребен биологичен отпадък след раждането. За щастие, все повече бъдещи родители избират да се възползват от този единствен по рода си шанс и да запазят стволови клетки като инвестиция в здравето на детето и цялото им семейство в бъдеще.

От пъпната връв, непосредствено след раждането, могат да бъдат извлечени два вида клетки. Тези, които се съдържат в кръвта от пъпна връв, се наричат хемопоетични и тяхното приложение е за лечение на редица животозастрашаващи хематологични заболявания, както и за възстановяване на нормалните функции на имунната и хемопоетичната системи. Мезенхимните стволови клетки се извличат от тъканта на пъпната връв и се прилагат в клетъчната терапия и регенеративната медицина.

Процедурата по вземането на стволови клетки е абсолютно безопасна и безболезнена както за майката, така и за бебчето. Извършва се непосредствено след раждането, когато пъпната връв вече е отделена от новороденото. Максималният безопасен срок за обработката и замразяването на стволовите клетки е 24 часа след раждането. Поради тази специфика е важно внимателно да обмислите на коя банка ще се доверите за извличане и съхранение на този така безценен материал. Предимството на запазените в българска тъканна банка проби е, че клетките се извличат и обработват възможно най-скоро след раждането, а това е условие за замразяване и съхранение на максимално количество живи клетки. Повече за приложението на стволовите клетки в съвременната медицина, можете да научите от специалистите от най-голямата българска биобанка „Биорегенерация“. Свържете се с тях на тел. 02/44 10 290, 0882 373 318 или чрез имейл office@bioregeneration.bg. ТБ „Биорегенерация“ има и два офиса в гр. София, на ул. „Блага вест“ №3 и на 3 етаж в мол Paradise.

Независимо дали ще предпочетете да се впуснете в сватбената организация или ще посветите оставащото време преди събитието на подготовка за очаквания нов живот, е важно да се чувствате спокойни и добре. Наслаждавайте се на момента и знайте, че ще бъдете най-красивата булка!