Фестивалът за класическа музика Банско Опера Фест се състоя за единадесети пореден път в курортния град и площад „Никола Вапцаров“  се превърна в сцена на 28 и 29 август на две забележителни продукции със свободен вход на Държавна опера Варна.

Кемпински Хотел Гранд Арена Банско подкрепя за пореден път Банско Опера Фест и е сред организаторите на събитието, препоръчвайки на гостите си да се потопят в магията на класическата музика под открито небе.

Оперетата „Хубавата Елена“  откри културното събитие, а втората фестивална вечер бе отредена на мюзикъла „Чаплин“.

„Хубавата Елена“ е едно от най-известните произведения на френския композитор Жак Офенбах. Музиката е мелодична и изящна, а героите в действието пренасят булевардния френски хумор и парижки жаргон във времето на Троянската война. В него се съчетават насмешката над човешките и обществени нрави от края на XIX век. Премиерата на „Хубавата Елена” е на 17 декември 1864 г., в Парижкия вариететен театър и е считана за най-големия успех в живота на Офенбах – спектакълът е игран последователно 700 пъти.

Ефектният декор и античните костюми, солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикален продуцентски център – Варна  поднесаха на публиката в Банско богато зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц. Постановката  е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф Иван Токаджиев, костюмограф Ана-Мария Токаджиева. Под палката на диригента Стефан Бояджиев излязоха актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Александър Мутафчийски – Менелай и солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев – Парис и Велин Михайлов – Калхас, а в ролята на Хубавата Елена бе искрящата Лилия Илиева.

Премиерата на мюзикъла „Чаплин“ за европейска публика се състоя това лято във Варна, а само месец по-късно дойде на сцената на Банско Опера Фест. Мюзикълът е създаден по либретото на Томас Мийхънт, а музиката е на Крис Къртис, преведен е изцяло на български език. Дебютът на „Чаплин“ на Стария континент се реализира по специално договаряне с Bubbles Incorporated, S.A. & Roy Export, S.A.S. и Broadway Licensing, New York и след одобрението на наследниците на великия актьор. Досега мюзикълът е поставян единствено на Бродуей.

„Чаплин” е създаден по житейската автобиография на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. В ролята на Чарли – човекът, създал образа на малкия човек, обикнат от всички, но самият той борещ се за обич през целия си живот, се превъплъти Мариан Бачев. Партнираха му Борислав Веженов (Сидни Чаплин), Десислава Николова (Хеда Хопър), артистите, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна. На сцената се изявиха 34 актьори, подбрани с национален кастинг. Хореограф е Анастасия Неделчева, а сценографията е на Константин Гарнизов. Режисьор на пищната и едновременно затрогваща постановка е Борис Панкин.