Текст: Виолета Цачева

Вече четвърт век, сладкарници „Неделя“ ни радват с богат асортимент от торти и легендарни вкусове, за да направят обикновения ден специален, а празникът – незабравим! Отправям се към производствената им база, за да се срещнем с Радослава Минчева. През тези години тя и съпругът й работят неуморно и вървят напред. Новата ултра модерна сграда е на 4000 кв. м площ, в които се помещават производството, камерите за съхранение, администрацията и зони за служителите. Там работят 140 човека, а във веригата от 32 обекта в страната – над 250.

 

– Кое е най-голямото предизвикателство в работата Ви?

– Цялото това производство! Когато започнахме, аз не съм стартирала като професионалист. Бях икономист и преводач, а съпругът ми – арабист, преподавател в Университета и после специализира маркетинг и реклама. Годините налагаха промени и ние решихме като добри кулинари да се заемем със сладкарство. Това е предизвикателството, което съм приела и мисля, че постигнахме много.

Мечтали ли сте за този успех?

Не съм се замисляла, защото обичам да живея сега, в днешния ден, да работя и да постигам. Щастлива съм, когато имам достатъчно работа и клиентите са доволни. Аз специално не съм мечтател, но ако мъжът ми беше тук, щеше да каже „Да, така си представях нашето бъдеще“. Той имаше мечти, превърна ги в стратегии, а аз бях войникът, който изпълняваше.

– Как минава един Ваш ден?

– Всяка сутрин ставам в 5.40 без часовник, а в 6.30 вече съм тук. Приключвам, когато изпълним всички поръчки и сладкарите си тръгнат. Това е ежедневието ми – без неделите и моментите, в които почивам за седмица. Затова казвам, че „Неделя“ е моето 3-то дете, което тази година навърши 25. Другите две деца са на 29 и 28 години и знам, че са били ощетени от най-малкото.

– Има ли приемственост от тях?

– Изцяло са се включили в работата и са активни. Синът ни се занимава с маркетинга и вече имаме 8 обекта в Румъния, а дъщеря ни със сладкарниците и с административната част. Мислят и за цех извън страната.

– Вдъхновенията Ви за рецепти?

– Обичам истинските неща. Тортите, които правим са с живи яйца и жива сметана, направена с мляко. Масло, орехи, лешници, карамел… Такива са сладкишите, които моята баба приготвяше, както и майка ми. Предугаждам вкуса на нашите клиенти и рецептите, които създавам са успешни. Казвам, че създавам, защото всичко е измислено на този свят – правиш комбинации от различни идеи и продукти. Ново попълнение в производството ни са макарони и брауни с превъзходен вкус.

– Тортата запазена марка?

– „Бяла Неделя“! Направена е с яйца, сметана, млечен крем, карамел и орехи, т. нар. крокан. В нея има блатове, бял и кафяв шоколад, какао. Олицетворява нашия труд и съставките, с които работим. Всеки сладкар в цеха се е докоснал до нея – един е разтопил шоколада, друг е забъркал белия, за да се излее отгоре. Има дори европейски патент и краси кутиите за торти.

– Помните ли първата сватбена торта?

– Да, помня – красива трагедия! Момичето, за което я направихме е в екипа ни вече 23 години. Щеше да се омъжва месец след като постъпи и искаше 5-етажна торта. Стана прекрасна, точно според изискванията й. Шофьорът, който трябваше да я транспортира чул пукане от багажника и се усъмнил, че стойката от пластмаса ще се счупи. Наложи се да я закараме на плоскости и на място да я сглобим и разкрасим. Тогава намерих доверен партньор за метални стойки и многоетажните торти и до днес пътуват безпроблемно из цялата страна.

– А какво поръчват двойките днес?

– Тортите са подчинени на темата на сватбата или на цветовете, с които е аранжирана залата. Може да е в тон с роклята на булката. Актуалната дантела присъства и в нашите сватбени торти в широко разнообразие от модели и изпечена от белтък в силиконови форми.